Dodik: Fildovo opasno napuštanje diplomatske prakse

77
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je blog britanskog ambasadora u BiH Metju Filda i sadržaj na njemu opasno napuštanje diplomatske prakse i odsustvo poštovanja spoljnog suvereniteta BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše Fildov tekst objavljen na njegovom blogu u kojem je iznio niz optužbi na račun srpskog člana Predsjedništva i Republike Srpske, Dodik je rekao da ambasador Fild samo potvrđuje njegovu tezu da je BiH posljednja kolonija Evrope u kojoj strane diplomate vode aktivnosti baš kao da su u svojoj državi.

– BiH je 26 godina njihov eksperiment i niko od njih nije odgovarao zašto taj eksperiment nije uspio. Sve što čujemo od njih, a ne bi trebalo uopšte da se oglašavaju o unutrašnjim pitanjima BiH, jeste korupcija, i to naravno na srpskoj strani – istakao je Dodik.

Dodik je upitao kako onda nisu stale sve druge zemlje na svijetu ako zemlja može da stane samo zbog korupcije.

– Ili je korupcija samo ovdje, gdje njihov predstavnik prima platu 25.000 evra mjesečno, a porez ne plaća ni u svojoj ni u državi čiji je kolonijalni upravnik – naglasio je Dodik.

On je rekao da se slaže sa britanskim ambasadorom da u BiH mora doći kraj djelovanju bez posljedica i predložio da se može krenuti na primjer od ovog bloga i odgovornosti ambasadora Filda za povredu suvereniteta BiH.

Britanski ambasador Metju Fild, na svom blogu, istakao je da je „trenutna kriza u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Narodna skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina, opasno odvlačenje pažnje od korupcije“.