Dodik: Finansijska moć – instrument Zapada da politički vlada

20
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da postoji dvostruka praksa međunarodnih finansijskih institucija prema entitetima, jer su Federaciji BiH davali novac dok je ispunjavala određene uslove, a Srpskoj ne i onda kada je ispunila sve uslove.

– To je instrument Zapada da politički vlada na određenim prostorima. Već odavno nemamo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom – rekao je Dodik novinarima povodom informacije iz federalnih medija da su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka obavijestili Vladu Srpske da obustavljaju finansiranje projekata, a što je EBRD danas u međuvremenu demantovala.

Dodik je naglasio da je sreća što finansijski centri moći ne postoje samo na jednoj strani i da je moguće da će određene projekte Srpska realizovati po malo nepovoljnijim uslovima.

On je napomenuo da se već realizuje projekat „Gornji horizonti“ za šta su sredstva obezbijeđena posredstvom kineske vlade.

Mediji u Federaciji BiH su objavili da je ekonomski analitičar Svetlana Cenić rekla da EBRD i Svjetska banka obustavljaju finansijske projekte u Republici Srpskoj.

– EBRD i Svjetska banka obavijestili Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve finansijske projekte. Samo stabilno – objavila je Cenićeva na „Tviteru“.

EBRD će nastaviti sa pripremom i sprovođenjem projekata u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu, rečeno je Srni iz odjeljenja EBRD za eksterne komunikacije.

U odgovoru na upit Srne u vezi sa izvještajima o navodnim planovima da se obustave projekti u Republici Srpskoj, EBRD je potvrdila posvećenost BiH i istakla da je vodeći institucionalni investitor u zemlji, sa više od tri milijarde evra investiranih u 216 projekata.