Dodik: Herojska borba srpskih boraca ne smije nikada biti zaboravljena

28
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je borcima Republike Srpske današnji praznik – Dan boraca, izrazivši posebnu zahvalnost onima koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u temelje Srpske.

– Bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda. Zahvaljujući srpskim borcima mi danas imamo Republiku Srpsku i živimo u slobodi i miru – istakao je Dodik.

On je naglasio da je dužnost i obaveza svakog građanina Republike Srpske da čuva tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njeguje sjećanje ne borce koji su donijeli slobodu i mir srpskom narodu.

– Srpskim borcima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, jer su mnogi od njih za slobodu otadžbine i naš i život naših potomaka dali najvrednije što su imali – život i dijelove tijela. To nikada ne smijemo zaboraviti, a posebno institucije Republike Srpske moraju da ulože maksimalan napor da porodicama poginulih boraca, preživjelim borcima i ratnim-vojnim invalidima obezbijede bolji život – poručio je Dodik.

On je naglasio da se mora učiniti sve da prava boraca i ratnih vojnih invalida budu poštovana na najbolji mogući način.

– Moramo stvoriti još bolji i kvalitetniji način da vama, koji ste najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda omogućimo ostvarivanje svih prava koja zaslužujete – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH poželio je svim srpskim borcima i njihovim porodicama mnogo zdravlja i radosti, naglasivši da njihova herojska borba nikada ne smije biti zaboravljena.

U Republici Srpskoj danas se obilježava Dan boraca Republike Srpske.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.