Dodik: Holokaust – jedan od najsramnijih perioda evropske istorije

7
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Holokaust jedan od najmračnijih i najsramnijih perioda evropske istorije i da se Srpska kulturom sjećanja bori protiv ponavljanja istorije.

– Naš zadatak je da se sjećamo svih žrtava, da edukujemo mlade i zaustavimo porast antisemitizma u Evropi i šire – napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

Na Palati Republike u Banjaluci sinoć je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, prikazan broj koji simbolizuje 6.000.000 Jevreja koji su stradali u Holokaustu.

Ispod broja je ispisana poruka „Mi pamtimo“ koja predstavlja učešće u kampanji sjećanja koju je pokrenuo Svjetski jevrejski kongres prije nekoliko godina.

U ovoj kampanji svake godine učestvuje sve više ljudi i institucija iz cijelog svijeta, čime odaju počast žrtvama Holokausta i poručuju da će ih se zauvijek sjećati.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Ovaj dan posebno se obilježava u evropskim zemljama u kojima je u Drugom svjetskom ratu život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.