Dodik: Hurtić predložen kao dio kompromisa

27
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je aktuelni ministar trgovine i turizma Republike Srpske Sevlida Hurtića predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara kao dio kompromisa da bi se riješio problem konstituisanja vlasti na nivou BiH.

– Žao mi je zbog Denisa Šulića, spekulativna priča u Federaciji BiH dovela je do neodržive atmosfere. Našim partnerima smo rekli da smo spremni da uvažimo njihove probleme – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da se jutros čuo sa liderima „šestorke“ i dogovoreno je da SNSD predloži kandidata za mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice.

– Hurtić je aktuelni ministar trgovine i turizma Srpske i on će kao kandidat sa prostora Republike Srpske doći na to mjesto. O tome postoji i saglasnost partnera, a o tome je obaviještena i (novoimenovana predsjedavajuća Savjeta ministara) Borjana Krišto i nema nijednog razloga da se s tim čeka – pojasnio je Dodik.

On je naveo da su partneri iz Federacije predložili da na to mjesto dođe neko iz reda „ostalih“, ali Zakon o Savjetu ministara kaže da u Savjetu mora da bude jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

– To je značilo da imaju samo dva Bošnjaka. Zbog toga je bilo neophodno da iz Republike Srpske dođe Bošnjak i da se paritet vrati na poziciju tri-tri-tri i jedan „ostali“ – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to će biti riješeno danas jer je dio kompromisa i razumijevanja SNSD-a da je to neophodno.

– Nismo željeli da „zatežemo“, jer nam je važno da je to prijedlog iz Republike Srpske i da je on tamo u toj ulozi kao predstavnik političke partije ali sa prostora Republike Srpske – istakao je Dodik.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je danas uputio novi prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara – Sevlida Hurtića.