Dodik i Kalabuhov: Dejtonsko uređenje garant opstanka BiH

20
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije Igorom Kalabuhovom o aktuelnoj političkoj situaciji i BiH i regionu.

Sagovornici su ukazali na značaj Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje sigurnost BiH i njen opstanak.

Kalabuhov je ponovio stav Rusije o potrebi poštivanja Ustava BiH, koji je garant opstanka BiH i ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je dejtonski Ustav garant opstanka BiH, te da Rusija podržava očuvanje teritorijalnog integriteta i dejtonskog uređenja BiH.

Dodik i Kalabuhov razgovarali su i o značajnim projektima koji su dogovoreni prilikom njegove nedavne posjete Sankt Peterburgu, među kojima je i izgradnja gasovoda za Republiku Srpsku, koji bi omogućio snadbjevanje gasom i korisnika u Federaciji BiH po nižim cijenama, za šta se Dodik založio kod zvaničnika Ruske Federacije.

Dodik je zamolio ambasadora Kalabuhova da prenese izraze zahvalnosti predsjedniku Rusije i ministru spoljnih poslova Vladimiru Putinu i Sergeju Lavrovu na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu tokom njegove posjete Sankt Peterburgu.