Dodik i Vulin stigli u Stričiće

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin stigli su u Stričiće gdje se danas održava manifestacija u okviru „Kočićevog zbora“.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u obraćanju na manifestaciji povodom „56. Kočićevog zbora“ istakla da je Petar Kočić za svoj narod bio mnogo više od pisca, čemu su djelimično doprinijele političke i društvene okolnosti u okupiranoj BiH, a još više lični osjećaj patriotizma i pravdoljubivosti koji su bili njegova najsnažnija ideja vodilja.

U Stričićima se u okviru manifestacije „Kočićev zbor“ danas održava kulturno–umjetnički program.

Tradioconalnom zborovanju u čast velikog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića prisustvuje i ministar prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grad Mladen Ilić, kao i narodni poslanici, te predstavnici javnog i kulturnog života.

Kulturno–umjetnički program organizuju Grad Banjaluka, Akademija umjetnosti banjalučkog Univerziteta i Udruženje književnika Srpske.

U okviru skupa u Kočićevim rodnim Stričićima planirane su tradicionalne borbe bikova, kao i narodno veselje.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Klisini jutros je služen parastos Kočiću, nakon čega su položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Povodom „Kočićevom zbora“ u Banjaluci je sinoć održana svečana akademija na kojoj je ovogodišnja „Kočićeva nagrada“ uručena srpskom književnom bardu Ljubivoju Ršumoviću.