Dodik: Imenovanja članova CIK-a imaju političku dimenziju

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da njegova nedavna izjava o članu Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanji Bjelica Prutina nije bila šovinistička, već da je htio da objasni političku dimenziju kada je riječ o imenovanju članova te komisije i drugih tijela na nivou BiH.

On je u vezi s tim upitao koja su to četiri glasa koja ima SDA u CIK-u.

– Znamo za dva, a koja su četiri od ukupno sedam? Dakle, oni mogu donositi odluke kako hoće i ostalo su glasovi srpskih kadrova odavde – rekao je Dodik novinarima Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On kaže da bi mogao dugo pričati o ljudima i podobnim Srbima koji su pažljivo i politički imenovani u CIK, kao i o nekim sudijama koje se na pozicije imenuju jer su iz mješovitih brakova.

– I onda se dođe u situaciju da presuđuju blage kazne Bošnjacima, dok se Srbi osuđuju na drastično veće kazne zatvora. Ko je sudio Naseru Oriću? To provjerite – rekao je Dodik i dodao da cijelo Sarajevo priča da je je Branko Perić namješten kao sudija da oslobodi Osmana Mehmedagića Osmicu bilo kakve odgovornosti.