Dodik informisao kineskog ambasadora o situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH

21
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik informisao je danas ambasadora Kine u BiH Đi Pinga o novonastaloj situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, naglasivši da je je ta odluka bez pravnog i ustavnog osnova uperena protiv Republike Srpske i njenih interesa.

– Tim potezom oni su zašli bespravno u imovinu Republike Srpske i donijeli odluku da se zemljište prenese na nivo BiH, iako u Ustavu jasno piše da BiH nema imovinu i da ona pripada entitetima. Zbog toga nećemo prihvatiti tu odluku i nećemo učestvovati u odlučivanju u zajedničkim organima dok se ta odluka Ustavnog suda ne poništi – rekao je Dodik, podsjetivši da se u BiH godinama krši međunarodno pravo.

Na sastanku održanom u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, ambasador Kine je istakao da ne podržava miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, izrazivši nadu da će se i unutar BiH naći rješenje koje uvažava pravo i Ustav.

– Ambasador Kine zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH na pismu podrške koje je među prvima uputio kineskom predsjedniku Si Đinpingu i kineskom narodu u borbi na saniranju epidemije virusa korona koji je zahvatio pojedine dijelove Kine – saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH i ambasador Kine u BiH razgovarali i o unapređenju saradnje BiH i Kine na svim nivoima.