Dodik: Institucionalnim odgovorom zaustaviti derogiranje Republike Srpske

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su institucije jedino mjesto gdje se može odbraniti pozicija srpskog naroda i da Srpska to mora raditi da bi zaustavila dalje drogiranje.

– Zapad osporava, pokušava to da zabrani, ali kada se donese zakon, to ne može niko osporiti kakav god on bio – rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je ukazao da je Centralna izborna komisija BiH saopštila da u skladu sa nametnutim zakonom Kristijana Šmita traže veliki novac kako bi nabavili novu opremu da bi mogli upravljati izborima i da izaberu nekog drugog, a ne onog koga narod želi.

On je ponovio da Srpska poštuje Dejtonski sporazum i da donošenjem Izbornog zakona Srpske ne ruši taj sporazum, te poručio da će Srpska usvojiti Izborni zakon i sprovesti izbore.

Dodik je ocijenio da međunarodno pravo postoji samo za velike da ga krše, a za male da se primjenjuje i orgija nad njima.

– Veliki su davno prekršili sva međunarodna prava, nijedan se sporazum ne drži onako kako je napisan, od Dejtonskog, Kumanovskog, Minskog, do onog u Briselu, sve su slagali jer se radi o manjim narodima i oni misle da mi nismo dostojni – dodao je Dodik.

On je ukazao da u Americi vrijedi sistem lobiranja, odnosno ko više plati, on ima utvrđenu politiku.

– Mi ne možemo našim odlukama, osim ovog surovog lobiranja, koje treba platiti stotinama miliona dolara u SAD, nekako promijeniti svijet – rekao je Dodik i dodao da je cilj Zapada da razgradi Srpsku do besmisla.

Dodik je napomenuo da je EU dala mogućnost da BiH ide u pregovore, a da je onda Kristijan Šmit sve srušio.