Dodik: Izbore ne treba odgađati, problem je CIK

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Derventi da izbori ne treba da budu odgođeni i najavio podršku svakoj odluci na Savjetu ministara koja obezbjeđuju sredstva za njihovo održavanje, ali je ukazao da su problemi u nezakonito izabranoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

– Spremni smo da podržimo svaku odluku na Savjetu ministara koja obezbjeđuje sredstva za održavanje tih izbora. Nismo u poziciji da to izbjegavamo, to neki drugi čine. Smatramo da CIK nije zakonito izabran i da tu postoje problemi – rekao je Dodik.

On je istakao da SNSD ima dobru organizacionu strukturu i da se ozbiljno priprema za izbore.

Dodik je izrazio uvjerenje da će SNSD u Izbornoj jedinici četiri dobiti izbore u sadašnjem kapacitetu, odnosno da će u sve četiri opštine Modriči, Derventi, Brodu i Vukosavlju dobiti načelnike i skupštinsku većinu.

– Danas razgovaramo na koji način pribaviti novu snagu SNSD-u u okviru organizacionog i akcionog djelovanja. Vjerujem da ćemo na izbore izaći sposobni da te izbore dobijemo u kapacitetu kako smo do sada – izjavio je Dodik novinarima.

On je dodao da je današnji sastanak organizovan sa aktivistima, predsjednicima lokalnih odbora, te narodnim poslanicima iz SNSD-a iz Izborne jedinice četiri, što je takođe učinjeno u nekoliko izbornih jedinica.

Dodik je istakao da SNSD ima u sve četiri opštine vlast i da to čine duži niz godina.

– Vidljiv je napredak kada dođete u Derventu, grad koji je u toku građanskog rata bitno razrušen. Vidite da je sada savremen grad sa jakom privredom, riješenom infrastrukturom, u kome ljudima nije problem zapošljavanje. To daje optimizam i tako je i u drugim opštinama – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović naglasila je da je namjera i ambicija da i u naredne četiri godine SNSD ima svoje načelnike i vlast u Izbornoj jedinici četiri.

– Mnogo smo zajedno uradili u lokalnim zajednicama, sve ono što je važno za naše ljude na lokalu, u opštinama, selima, gradovima u kojima žive. To je politika SNSD-a i mi se pripremamo za ove izbore, a sve se odvija u specifičnim okolnostima – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, specifične okolnosti su nelegalan izbor CIK-a, kršenje različitih procedura, nepoštivanje zakona, ali i dio koji se odnosi na odgađanje izbora.

– Očekujemo od nadležnih organa da se izjasne da li je bilo sve u skladu sa Ustavom i zakonom. SNSD radi na terenu uprkos svemu i namjera nam je da ostanemo najjači, da formiramo lokalnu vlast koja će sa republičkim vlastima raditi na dobrobit naših građana, i sigurna sam da će Vlada Republike Srpske biti na usluzi građanima kao i do sada – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković istakao je da je SNSD spreman za izbore i da se održavaju ovaj vikend.

– Što se tiče SNSD-a, izbori mogu da se održe i ovaj vikend. Mi ćemo pobijediti i u oktobru i u svakom mjesecu. Ovdje smo da čujemo naše ljude, da porazgovaramo da projekti koji su planirani na ovoj regiji budu sprovedeni prema planiranoj dinamici – rekao je Višković.

On je dodao da će u Investiciono-razvojnoj banci biti poseban fond za lokalne zajednice iz kojeg će biti pomagana primjena projekata.

Predsjednik OO SNSD-a Modriča Mladen Krekić rekao je da lokalne zajednice ne bi mogle ništa učiniti specijalno da nisu imali podršku institucija Republike Srpske kojima rukovode ljudi iz SNSD-a.

– Bili bi mnogo siromašeniji i ne bi mogli uraditi sve ove projekte i postići rezultate. I Modriča će pobijediti i biti uz SNSD – rekao je Krekić.

Predsjednik OO SNSD-a Derventa Milorad Simić je istakao da je razgovarano o tekovinama koje su obezbijeđene u proteklom vremenu.

– Imamo jaku podršku koju nećemo iznevjeriti. Boljih nema i neće biti. Izbori će biti naši, narodni. Vjerujem u podršku naroda, nastojali smo opravdati njihovo povjerenje, i vjerujem da će biti u sve četiri opštine izborna pobjeda – rekao je Simić.

Predsjednik OO SNSD-a Vukosavlje Borislav Rakić u ime svih načelnika Izborne jedinice četiri zahvalio je na podrškci koju su imali u prethodnom vremenu.

– Nama iz izrazito nerazvijenih opština podrška znači, kao i građanima i nadamo se da će ove sve četiri opštine pokazati pravu snagu SNSD-a, koja je uvijek stajala uz SNSD i naravno da ćemo pobjeđivati – rekao je Rakić.

Predsjednik OO SNSD-a Brod Ilija Jovičić rekao je da su kao i svih prethodnih izbora spremni za izbore.

– Uz podršku Vlade Republike Srpske, viših organa vlasti Brod je izašao iz beznadežne situacije. Još ima problema i pitanja, građani su strpljivi i zadovoljni onim što smo uradili – rekao je Jovičić.

Sastanku Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom opštinskih odbora iz Izborne jedinice četiri, koja obuhvata Derventu, Brod, Vukosavlje i Modriču prisustvovali su potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, član Predsjedništva SNSD-a Zoran Tegeltija, te predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović.