Dodik: Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi mogu predlagati samo opštine i gradovi

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta ove stranke nije bilo riječi o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, te da će, kada to pitanje dođe na dnevni red, to biti prijedlog opština i gradova, a ne bilo koga drugog.

Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci naglasio da već nekoliko godina Savez opština i gradova Republike Srpske tražio da se obave razgovori o tome kako rješavati situaciju u lokalnim zajednicama kada se na jednoj strani nađu načelnici i gradonačelnici, a na drugoj skupštinske većina i kada se ne može riješiti određeni problem.

– Međutim, nikakvi prijedlozi nisu na dnevnom redu, Vlada Republike Srpske o tome nije raspravljala, niti smo raspravljali mi u SNSD-u. Obavljaju se konsultacije koje idu za tim da u dogledno vrijeme, kada se konstituišu nove strukture vlasti i novi sastav Saveza opština i gradova, oni predlože Vladi, odnosno Parlamentu Srpske, određena rješenja – rekao je Dodik.

Dodik je objasnio da ta rješenja podrazumijevaju da, tamo gdje načelnik opštine ne može da obezbijedi usvajanje budžeta, taj budžet može da predloži komisija za finansije te lokalne zajednice.

Prema tim rješenjima, istakao je Dodik, ako ni nakon predviđenih rokova, ne mogu da se izaberu načelnici odjeljenja ili zamjenici načelnika i gradonačelnika, to može da uradi komisja za izbor i imenovanja u lokalnoj zajednici.

– To neko može da tumači zlonamjerno, ali radi se o tome da se uvede više reda i to će biti prijedlog opština i gradova, a ne bilo koga drugog – rekao je Dodik.