Dodik: Jasenovac je zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda

9
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Banjaluci da je Jasenovac zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda, kao i drugi logori poput Aušvica, te poručio da je veoma važno da se njeguje kultura sjećanja.

Dodik je u obraćanju na Memorijalnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta istakao da je prije nekoliko godina imao priliku da posjeti Aušvic, te ocijenio da bi svako, a naročito mlađe generacije, trebalo to da učine.

– Prisustvo na tom mjestu učini da to drugačije razumijete, da shvatite obim stradanja. Ući u gasnu komoru u Aušvicu i vidjeti, to je nešto što vam promijeni pogled na svijet i zapitate se da li je moguće da postoje ljudi koji su mogli to da organizuju – naveo je Dodik.

Foto: SRNA

Predsjednik Srpske se ovom prilikom prisjetio i svog dobrog prijatelja pokojnog Ariea Livnea, koji je bio predsjednik Jevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništva Republike Srpske u Izraelu, a koji je pomagao Srbima da shvate o kakvom stradanju je riječ.

– Riječ holokaust djeluje zlokobno i kada ne znate šta tačno znači, a znači sistematsko istrebljenje naroda od jedne ideologije ili naroda koji ju je promovisao, ne birajući ni sredstva, ni žrtve. Bilo je bitno da pripadate jednom određenom narodu, onda ste sigurno imali pozivnicu u pakao od te ideologije – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ta ideologija ubila više od šest miliona Jevreja, a da je jednako tako ubila i značajan broj Srba na ovim prostorima.

Foto: mdodik.official/Instagram

On je istakao da je veoma bitno da dani sjećanja na Holokaust svake godine poprimaju sve veći obim i da se njeguje kultura sjećanja.

– Zato je važno što smo se okupili i u okviru Jevrejskog centra u Banjaluci i evocirali uspomene na strašne zločine – naglasio je Dodik u obraćanju na memorijalnoj akademiji.

Asiel: Pitanje izbora između dobra i zla je svakodnevno pitanje za svakog čovjeka

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel rekao je večeras u Banjaluci da je Dan sjećanja na žrtve Holokausta međunarodna lekcija koja se svaki dan mora ponavljati, kako se takvo ili slično stradanje nikada ne bi ponovilo.

– To je lekcija koju moramo svakoga dana da ponavljamo i da učimo, bez obzira na to da li je riječ o Holokaustu, Drugom svjetskom ratu, stradanju Srba, Roma, antifašista ili bilo kojih drugih stradanja na ovom svijetu – naveo je Asiel.

On je napomenuo da su te lekcije one lekcije koje se u istoriji vrlo često zaboravljaju i ponavljaju.

– Pitanje izbora između dobra i zla je svakodnevno pitanje za svakog čovjeka i ako bilo ko od nas misli da je to bilo nekada davno i da se ne može ponoviti – veoma greši – rekao je Asiel.

Foto: mdodik.official/Instagram

On je istakao da je obilježavanje Dana sjećanja prilika za sjećanje na banjalučke Jevreje koji su stradali, ali i prilika da se obnovi važno gradivo, a to je – da se sloboda teško stiče, a lako gubi.

Stevandić: Stradalo više od 500 banjalučkih Jevreja

Predsjednik Jevrejske opštine Banjaluka Aleksandra Stevandić rekla je da se 27. januar simbolično obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Holokausta, a da je memorijalna akademija samo jedna od aktivnosti koje Jevrejska opština Banjaluka zajedno sa Društvom srpsko-jevrejskog prijateljstva organizuje povodom toga.

– Večeras je prvi put pročitan spisak banjalučkih žrtava Jevreja koji su stradali i kojih je bilo više od 500 – navela je Stevandićeva.

Ona je navela da su večeras pročitana imena 306 žrtava za koje postoje pouzdani podaci gdje su stradale, te izrazila nadu da će sljedeće godine biti kompletiran spisak.

Foto: mdodik.official/Instagram

U Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci večeras je održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara.

Akademiji su, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, potpredsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i druge visoke zvanice Republike Srpske, gosti iz diplomatskog svijeta i Jevrejske zajednice Banjaluka.