Dodik: Jedino Bošnjaci slave ZAVNOBiH i 1. mart, a tada formalno nisu ni postojali

58
Foto: Klix.ba (arhiva)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je zanimljivo da „Bošnjaci, koji jedini slave taj nekakav 1. mart, pa i ZAVNOBiH, pokušavaju to nametnuti i drugima u BiH kao nekakve praznike, a formalno nisu postojali ni tog 1. marta 1992. godine, a pogotovo ne u vrijeme ZAVNOBiH-a“.

Dodik je u izjavi za Srnu ocijenio da mnogo bitnije od toga jeste notorna činjenica da se upravo Bošnjaci muslimani danas jedini grčevito bore da uruše principe ZAVNOBiH-a, a formalno i tog nesrećnog 1. marta, a to je ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

– Za razliku od njih, Srbi i Hrvati, koje Bošnjaci muslimani uvijek optužuju da navodno ruše BiH, zalažu se za ravnopravnost konstitutivnih naroda, kao i za poštovanje Ustava, kakvog smo svi u BiH prihvatili i potpisali u Dejtonu 1995. godine – naglasio je Dodik.

On je upitao za kakvu licemjernu nezavisnost mogu da se zalažu oni koji redovno odbijaju dijalog unutrašnjih faktora i nosilaca suvereniteta i umjesto toga uvijek pozivaju strane tutore da nameću rješenja i ispunjavaju isključivo njihove političke želje, kao i za kakvu licemjernu nezavisnost se mogu zalagati oni koji insistiraju na tome da ovo bude jedina zemlja u svijetu u čijem Ustavnom sudu presudne odluke donose strane sudije.

– Jasno je da je jedini cilj njihove politike upravo rušenje principa ravnopravnosti konstitutivnih naroda, koji uvijen u celofan navodne borbe za tzv. građansku državu u konačnom princip „ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska“ treba permutovati u njima željeni „muslimanska, muslimanska i muslimanska“ – konstatovao je Dodik.