Dodik: Jedinstvo srpskog naroda ogleda se na svakom koraku

15
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Bijeljini da se jedinstvo srpskog naroda ogleda na svakom koraku i da Republika Srpska voli Srbiju.

– Osjećamo ljubav koja dolazi iz Srbije prema nama i to je bratska ljubav. Zato je veoma važno što smo sve više jedno i okrenuti jedni prema drugima – rekao je Dodik na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je poželio da buduće generacije žive u slobodi i miru, te da vole svoju zastavu.

– Imamo našu zastavu oko koje smo okupljeni, ispod koje stojimo i za koju smo zavjetovani. Neka žive Republika Srpska, Srbija i srpski narod, ma gdje bio – naglasio je Dodik.

On je istakao da Srbi danas imaju dvije država – Republiku Srpsku i Srbiju, te poručio da se uvijek treba boriti za jedinstvo.

– Otadžbina, majka Srbija, je zaista nešto što mi živimo ovdje na ovim prostorima i svagdje izvan Srbije. Mi smo zagledani i volimo Srbiju i osjećamo bratsku ljubav koja dolazi iz Srbije prema nama – istakao je Dodik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On je podsjetio da je zalaganjem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića olakšano liječenje građana Republike Srpske u Srbiji, kao i školovanje studenata Srpske u Srbiji.

– Sve više smo jedno i sve više smo okrenuti jedni drugima – naglasio je Dodik.

On je rekao da svijet, koji je u velikom neredu, traži od srpskog naroda da se objedini i da iskaže svoje zahtjeve.

– Ja znam da je prošli vijek vijek naših stradanja, ali sam uvjeren da su buduće decenije decenije našeg ujedinjenja u svakom smislu – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i delegaciji najviših zvaničnika Srbije poželio dobrodošlicu „na svoje i među svoje“.

– Hvala Vam što ste inicirali da obilježavamo zajedničke praznike važne u našoj istoriji, jedan on tih je i ovaj, i što se u godini pet ili šest puta nađemo da zajedno obilježimo datume koji su važni za naše nacionalno biće – istakao je Dodik.

Foto: SRNA

On je poručio da Republika Srpska i Srbija moraju ostati čvrsti i istrajni u stvarima koje ih okupljaju, navodeći da su to istorija, sadašnjost, ali i budućnost.

– Jedinstvo koje nam treba nikada nećemo osvojiti, njega uvijek moramo osvajati, kao i slobodu koju nikada nećemo dosegnuti nego se uvijek moramo boriti za nju da ponovo do nje dođemo, i našu zastavu koju tako časno su nosili najveći junaci našeg naroda boreći se za slobodu – istakao je Dodik.

On je podsjetio da se srpska zastava prije više od 100 godina vijorila nad Bijelom kućom u Vašingtonu, u znak ogromnog stradanja srpskog naroda u Prvom svjetskog ratu.

Dodik je naglasio da i danas, predvođeni čvrstim politikama koje Srbi vode u Republici Srpskoj i Srbiji, srpski narod obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je rekao da je uvjeren da će se taj dan obilježavati i godinama koje dolaze.

– Jedinstvo koje imamo ogleda se na svakom koraku – istakao je Dodik, zahvaljujući Vučiću za podršku Republici Srpskoj i za novu dionicu auto-puta Bijeljina-Rača čija gradnja je ozvaničena na današnji praznik.

Dodik je istakao da rukovodstvo Republike Srpske želi što prije povezati Banjaluku auto-putem sa Srbijom.

– Da prestanemo više da razmišljamo kako proći tamo gdje ne želimo. Hoćemo da putujemo našom zemljom i da kažemo da je ovo jedna zemlja – istakao je Dodik.

U Bijeljini je danas obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ceremoniji su, osim Dodika i Vučića, prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Prisustvovali su i ministri u vladama Srpske, Srbije i u Savjetu ministara, poslanici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, mnogobrojne zvanice i građani Republike Srpske i Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se od 2020. godine. Praznik se obilježava 15. septembra, jer je na taj dan 1918. godine srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.