Dodik: Jučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH

8
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Jučerašnje zasjedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Oni koji pokušavaju da rade na toj politici na kojoj stoji sila, izgubilu su svaki kriterijum pravnog postupanja. Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno tijelo, a ono je već odavno postalo političko – napisao je Dodik na Iksu.

Dodik ističe da donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH.

Dodik dodaje da su oni kreatori neke nove BiH i ta BiH je samo u interesu jednog naroda, i oni će, očigledno, tu bitku izgubiti.

Dodik podsjeća da je Republika Srpska svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i da će se tako i ponašati.

– Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, juče je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda. Kada tome dodate da je njemački državljanin i lažni visoki predstavnik, onda to govori o tome na koji način i šta ovdje Njemačka planira da radi – kaže predsjednik Srpske.

Dodik smatra da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale.

– Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma. Odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum – jasan je Dodik.

On navodi da Amerikanci pričaju iz usta (Majkla) Marfija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine.

– Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi. Iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH. Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su prije svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem – zaključio je Dodik.