Dodik: Kina – stub multipolarnog svijeta

36
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da unipolarni svijet propada, da postoji multipolarni svijet, te da je Kina, nesumnjivo, jedan od stubova multipolarnog svijeta i ono što je ona do sada pokazivala daje povjerenje u njeno međunarodno prisustvo.

– Taj koncept zajedničke budućnosti čovječanstva, kako ga je promovisao predsjednik Si Đinping, pokazuje da Kina ima sposobnost da sprovodi svoje programe i ona ne odustaje od toga. Taj koncept, u suštini, sve više se prihvata u svijetu i jasno je da se Kina uvijek rukovodila primarno poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja – naglasio je Dodik u izjavi za kinesku centralnu Radio-televiziju Si-Si-Ti-Vi povodom tajvanskog pitanja.

On je rekao da je Kina zemlja koja nikada nije kalkulisala i primjenjivala različite principe na iste situacije u svijetu i nesumnjivo treba očekivati da će Peking u budućnosti igrati značajniju ulogu u svijetu.

– Ne zato da li ona to hoće ili neće, već jednostavno zato što je danas svijet u značajnom haosu i djeluje da je Kina jedina stabilna – istakao je Dodik.