Dodik: Ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH

11
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH, poručio je predsjednik Republike Srpske u intervjuu za Grčku nacionalnu televiziju ERT.

– Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, oni će podržati proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH – istakao je Dodik.

Dodik se dotakao i navodnog ruskog uticaja na Balkanu.

– To je propaganda izmišljena od zapadnih zemalj, prije svih SAD, Velike Britanije i Njemačke, koji su se uvukli u sukob sa Rusijom preko Ukrajine. SAD sponzorišu produžetak tog rata i ogroman broj stradanja u toj zemlji. Oni kažu da Kosovo može biti samostalna država, i zato Albanci imaju pravo na svoju državu, a kada smo mi u pitanju, kažu da ćutimo i budemo tamo. Maligni uticaj nema Rusija, već upravo te zemlje – naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da se nedavno sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da on uspješno brani interese Rusije i njenog naroda.

– Putinu nije lako, jer i on smatra da je to sve isti narod. A što se tiče BiH, poštovaće svaki dogovor tri naroda. Rusija je suviše malo prisutna na Balkanu – naglasio je Dodik.

Dodik je u intervjju za Grčku nacionalnu televiziju ERT za odgovarao i na pitanje o rezoluciji o Srebrenici i njenim posljedicama.