Dodik: Krajina je krvava kruna srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu

69
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Krajina krvava kruna srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu, a da je za zločin u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, kada je ubijeno 2.300 Srba, među kojima 551 dijete, bila zadužena garda vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića.

Dodik je nakon parastosa srpskim žrtvama u Hramu Svetog Georgija u Drakuliću ponovio da je prošli vijek bio vijek najvećeg stradanja srpskog naroda, u kojem je ubijeno gotovo pola srpskog stanovništva.

On je napomenuo danas ne može sa sigurnošću reći koliko je tačno ljudi ubijeno u ustaškom sistemu logora Jasenovac-Pag-Jadovno, te podsjetio da su Srbi kroz sve oslobodilačke ratove bili na strani slobode, koju su davali i drugim narodima.

Dodik je rekao da su Srbi naučili da im nema slobode ako nemaju državu i da zato „žive Republiku Srpsku kao državu“, bez obzira da li se to nekom svidjelo ini ne.

– Borba za Srpsku značila je borbu za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima, za naša sjećanja, koja su teška, od Garavica, Šušnjara, Drakulića, Jasenovca, Prebilovaca, Broda na Drini i mnogih sela u Posavini, Semberiji i Hercegovini u kojima su pobijeni Srbi – napomenuo je Dodik.

Foto: SRNA

Dodik je dodao da se Srbi moraju strpljivo boriti da se Republici Srpskoj vrati ono što je oteto nakon Dejtonskog sporazuma, a otvoreno reći da se ne slažu sa nametnutim odlukama visokih predstavnika i otvorenim rušenjem Ustava BiH.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva važan identitet srpskog naroda bez koje kroz vijekove srpski narod ne bi preživio.

– Važno je da se i danas okupimo oko SPC, naše vjere, jezika, pisma i krsne slave – istakao je Dodik.

Foto: Igor Radojičić/Facebook

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne može da bude ukinuta, dokinuta ili podređena i niko u ime Srba ne može da odlučuje na ovom prostoru.

– BiH takva kakva jeste nametnuta je od velikih sila Srbima Dejtonskim sporazum kao složena državna zajednica dva entiteta i tri naroda. Nikada nije bilo veće saznanje kao danas kod srpskog naroda da budemo svoji na svome i da imamo Republiku Srpsku. Ovo vrijeme odrediće budućnost srpskog naroda u narednim decenijama na ovom prostoru – rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da je za njega dovoljno da srpski narod razumije i podržava Srbiju i Rusiju, te da srpski narod bude uz SPC.

– Potrebno je samo da odete da vidite kako prolaze Srbi u Petrovcu i Drvaru gdje nema srpske države. Onda ćete se daleko više zapitati ako želite da vaše potomstvo živi ovdje, onda nema nijednog političkog projekta koji je važniji od Republike Srpske – istakao je Dodik.

Ustaše su u rano ujutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.