Dodik: Mađarska značajan partner, jer razumije poziciju Republike Srpske

4

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je značaj podrške Mađarske Srpskoj kao članice EU koja razumije poziciju Srpske, te uvijek i svugdje pokazuje svoj subjektivitet.

Dodik je istakao i da Republika Srpska vodi sličnu politiku.

– To bi se u savremenoj političkoj terminologiji zvalo suverenistička politika, a to znači da se poštuje država koju vodite i predstavljate i borite se za nju, ne ugrožavajući druge i ne želeći da nametnete svoju poziciju – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

On je dodao da je to pozicija Mađarske, koju Republika Srpska podržava.

– Smatramo i da imamo partnera koji razumije i našu poziciju. Zato je važno da nastavimo da čuvamo naše dobre odnose, ali i širimo ih sa drugim zemljama – rekao je Dodik.

On je napomenuo da će naredni period biti značajan u pogledu međunarodnih poslova i aktivnosti, koje će preduzeti Republika Srpska.

Dodik je naveo da 17. februara ide na put i da će imati sastanke sa predsjednicima Rusije Vladimirom Putinom, Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, kasnije tog mjeseca i sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a da će početkom marta Srpsku posjetiti mađarski premijer Viktor Orban.

– Dogovoreno je da početkom marta premijer Orban bude ovde. Tada ću biti u prilici da mu uručim orden Republike, ali i da održimo bilateralni forum oko ekonomskih pitanja – rekao je Dodik.