Dodik: Marfi svojim kriminalnim aktivnostima i nediplomatskim ponašanjem narušio ponovo obnovljene odnose između naroda, nastavio da prijeti i izdaje naredbe

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predstavnici svih partija koje su u vlasti juče su pokazali da su ozbiljni i da žele rješenja i dogovor. Imali smo korektan sastanak koji obećava da BiH može da očekuje uskoro otvaranje pregovora s EU, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Republika Srpska i Federacija napravile su ogroman napredak po pitanju sprovođenja potrebnih reformi i dobro je čuti da su ti naši napori prepoznati u EU, ali ono što je opasno su lažna obećanja. Umorili smo se od slušanja priča o tome kako smo tako blizu, a tako daleko. Očekujemo otvoren i iskren pristup i tačan datum – napisao je Dodik na „Iksu“.

Dodik podsjeća da ovih dana predstavnici iz EU jasno poručuju da podržavaju dogovor domaćih lidera i to je njihov stav koji slušamo duže vrijeme.

– Istovremeno iz Američke ambasade svakodnevno stižu prijetnje i poruke koje su u suprotnosti s onim porukama koje stižu iz EU. Nije slučajno da je upravo pred održavanje jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka američki ambasador svojim istupom nastojao da obesmisli i poništi izjavu (izvršnog direktora za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove) gospođe (Angeline) Ajhorst, koja je jasno poručila da se u Evropi zalažu za domaća rješenja i dogovor – rekao je Dodik.

Dodik dodaje da osokoljen (pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejmsom) O’Brajenom i njegovom prinudnom podrškom, nepoželjni ambasador SAD u BiH, koji je svojim kriminalnim aktivnostima i nediplomatskim ponašanjem narušio ponovo obnovljene odnose između naroda, nastavio je da prijeti i izdaje naredbe gdje bi trebalo da bude sjedište apelacionog suda.

– Jasno je da je O’Brajan bio primoran da dođe ovdje i pegla nered koji je napravio (američki ambasador u Sarajevu Majkl) Marfi. Zamislite kako bi izgledalo da jedna zemlja prizna da je poslala totalnog nesposobnjakovića, koji je pri tome i kriminalac i umiješan u tešku korupciju u zemlji u koju je poslat. Javno i besramno, Marfi tvrdi i da su prošle godine bili „jako povezani i radili s pravosudnim institucijama, sudijama, tužiocima, agencijama za sprovođenje zakona“ da bi poboljšali njihove „kapacitete“ i još dodaje da se rade stvari „koje se ne vide“, koje javnost ne vidi, ali su za njih važne – navodi predsjednik Srpske.

Koje su to stvari i čime se plaćenička administracija Marfija u Sarajevu bavila, svima je poznato, kaže Dodik i dodaje da su uspjeli da nađu podobne sudije koje će da sude u jednom od najskandaloznijih montiranih procesa u istoriji.

– Upregli su sve resurse i sve kapacitete da bi ponizili instituciju predsjednika. To su te stvari koje javnost zna. Svi to znaju, a Marfi, koji je dobro podmazan da radi to što radi i šuruje s muslimanima, krije kao zmija noge. Taj skandal morao je da pegla i O’Brajan u Sarajevu još sramnijim izjavama. Našli su se u živom blatu iz koga se ne može izaći i sada svi trpimo zbog toga, a narodi u BiH trpe najviše – naglašava Dodik.

Dodik ističe da je Republika Srpska za evropski put, za saradnju sa svima, i sa SAD, i čeka trenutak kada će se ta zemlja odreći zvaničnika koji su napravili haos u BiH.

– Taj dan će uskoro doći – zaključio je Dodik.