Dodik: Međunarodna zajednica da poštuje slovo Dejtona ili će Republika Srpska otići iz BiH

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pristup Srpske da međunarodna zajednica poštuje i sprovodi slovo Dejtonskog sporazuma, inače će Republika Srpska otići iz BiH.

Dodik je istakao da je Srpska formirana da bude nezavisna zemlja i da je funkcionisala kao takva i pregovaračka strana od 1992. do 1995. godine.

– A 1995. prihvatili smo da uđemo u Dejtonski sporazum koji je uspostavio, ne samo mir, već novu političku strukturu. U Dejtonu se kaže BiH nastavlja da funkcioniše sa unutrašnjom organizacijom prema Ustavu koji je donesen u skladu sa Dejtonom – rekao je Dodik novinarima komentarišući najnoviji poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića međunarodnoj zajednici da se ona više pozabavi njime (Dodikom), nego Bošnjacima.

On je rekao da političko Sarajevo sve to ne poštuje, želi da razgradi Dejton i da se silom međunarodnog faktora i SAD dođe do rješenja koje njemu odgovara.

– Naravno, to ne može ići, a mi ćemo uvijek povlačiti poteze koje moramo i koji su naši. Naša politika je u suštini politika reakcije, a ne akcije, i nastavićemo u tom pogledu. A Izetbegovićeva politika se pokazala koliko je uspješna ili neuspješna. On ima problem sa svojim statusom i pokušava da vrati snagu tako što će opet prizvati Dodika – rekao je lider SNSD-a.

Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, Dodik je rekao da se oni sasvim dovoljno bave njim, ali da to govori o njihovim problemima.

– Oni misle da su bogom dani i da mi treba da samo ispunjavamo njihove želje – rekao je Dodik.

Kada je riječ o ambasadorima BiH koje je predložio predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Dodik je rekao da će se to čuti sutra nakon odlučivanja.