Dodik: Moguće da jedan broj poslanika SDS-a pristupi nekoj od stranaka većine

59
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je moguće da jedan broj poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske izađe iz stranke i da pristupe nekoj od stranaka okupljenih oko SNSD-a, pošto je SDS u rasulu i nema liderstva.

– Njihove politike su nenarodne i naravno da gube podršku – rekao je večeras Dodik.

On je potvrdio da SNSD sa ljudima u Bijeljini traga za mogućom saradnjom na lokalnim izborima kako bi toj lokalnoj zajednici ponudili kompaktnost između lokalnog i republičkog nivoa upravljanja.

– Time što je Bijeljina imala SDS, a Republika SNSD na vlasti, Bijeljina nije ništa izgubila – rekao je Dodik, podsjećajući da je Republika Srpska u Bijeljini napravila značajne infrastrukturne objekte, kao i bolnicu u koju je uloženo 76 miliona KM.

Prema njegovim riječima, mnogo toga je urađeno, ali je moglo i više da nije bilo neke tihe opstrukcije ili nekog tihog nerazumijevanja.

– Danas na području Bijeljine završavamo parcelaciju za izuzimanje zemljišta za izgradnju auto-puta koji ide od Kuzmina preko Rače za Bijeljinu i dalje prema Brčkom, a onda ide krak prema Tuzli i Sarajevu, a onaj drugi prema Banjaluci. Gradi će se i gasovod – dodao je Dodik za O kanal i Oslobođenje.

On je konstatovao da SDS ništa od toga ne može da ponudi narodu i da imaju samo spekulacije.

– Ja znam neke ljude koji pokazuju interes da se „prepakuju“ – rekao je Dodik, ocijenivši da predsjednik SDS-a Mirko Šarović nije bio lider stranke i čuvar njenih izvornih principa, već je gledao samo svoju karijeru, zbog čega je cijela njihova organizacija u Doboju prešla u SNSD.

– Mi sada u Doboju imamo odličnu situaciju da ćemo naredne lokalne izbore dobiti nesporno visokim rezultatom – naveo je Dodik.

Govoreći o mogućnosti da do ovogodišnjih lokalnih izbora bude donesen novi izborni zakon BiH, Dodik je poručio da on ne može biti donesen bez SNSD-a.

– Nemam ništa protiv da se Izborni zakon mijenja – rekao je Dodik, precizirajući da tu postoje neke suštinski političke i neke tehničke teme.

On je istakao da prilikom donošenja Izbornog zakona treba onemogućiti bilo kakve špekulacije i napraviti metodologiju koja će omogućiti da BiH kao i sve druge zemlje do ponoći izbornog dana ima rezultate koji su dovoljno pouzdani da se ne sumnja u njih, a ne da se čeka mjesec dana, što otvara prostor za spekulacije.

Upitan da li je za uvođenje mogućnosti održavanja vanrednih izbora u BiH, Dodik je rekao da bi oni izazvali mnogo više stabilizacije, ali da bi podržao ovu mogućnost pod uslovom da mandati pripadnu strankama.

Dodik je dodao da se prilikom donošenja Izbornog zakona ne može ignorisati zahtjev Hrvata da oni biraju svoje autentične političke predstavnike.

– Nije dobra ponuda da Bošnjaci biraju Hrvata za bilo koji organ. To može da izgleda kao mala prevara koja hrani sujetu nekome, ali to u suštini ne daje stabilnost BiH i njenim institucijama – poručio je Dodik.

On je ukazao na to da niko u BiH ne želi da mu drugi biraju predstavnike, kao što se desilo na prošlim opštim izborima kada su Bošnjaci izabrali Željka Komšića u Predsjedništvo.

– On jeste Hrvat, ali nije izvorni politički predstavnik Hrvata jer se zna da su ga birali glasovi Bošnjaka. Takvu vrstu prevare ne bi voljeli ni sami Bošnjaci, prema tome ta suštinska pitanja treba da budu riješena. SNSD će podržati takvo pozicioniranje jednog modela u kojem će Hrvati u metodlolgiji koju oni odaberu moći da biraju svog autentičnog političkog predstavnika. Na taj ćete način zadržati Hrvate u BiH, a ovako ne – naglasio je Dodik.

On je rekao da nema razgovora sa SDA o tome da predstavnik SNSD-a bude potpredsjednik Federacije BiH jer je SDA odbila tu vrstu razgovora.

– SDA pokušava da već dogovorenu strukturu u Savjetu ministara ponovo vrati i uslovljava nekim stvarima. Ja sam rekao: „Ako hoćete (Senada) Bratića u Narodnoj skupštini, dajte da se dogovorimo – mi dobijamo potpredsjednika Federacije, jer je to entitetski nivo, a ako nećete, mi imamo mogućnost, imaćemo šest delegata u Domu naraoda (FBiH) da pokrenu inicijativu kako je to predviđeno zakonom u Federaciji“ – naveo je Dodik.

Lider SNSD-a objasnio je da oba doma federalnog parlamenta treba u prvom krugu da glasaju za potpredsjednika, a ukoliko se to ne desi, onda odlučuje većina u jednom domu, što SNSD sa HDZ-om već ima u Domu naroda.

– Mislim da možemo da dobijemo to mjesto u takvoj proceduri – zaključio je Dodik.

Govoreći o skorom odlučivanju Ustavnog suda BiH o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Izmjena zakona o zastavama, Dodik je rekao da će ako ima „p“ od prava Sud udovoljiti tom zahtjevu.