Dodik: Napadi na Srpsku ohrabreni pobjedom Bajdena

31
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući tog tijela Milorad Dodik izjavio je da je danas informisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pitanjima vezanim za status Republike Srpske, s obzirom na činjenicu da je ona, kako je kazao, napadnuta.

Ocijenio je da je taj napad samo dio napada protiv Srbije i Aleksandra Vučića kako bi on bio eliminisan sa političke scene, a došao neko ko bi bio „sluga Zapada“.

– Opšta je namjera političko-muslimanskog Sarajeva da Srbija bude slaba, umjesto da iskoriste političku situaciju i da sa Vučićem razvijaju miran i ekonomski razvijen region. Ali, oni to ne žele, jer su isfrustrani prošlošću – rekao je Dodik novinarima poslije sastanka s predsjednikom Srbije.

Jedno od najvažnijih pitanja za budućnost je, kaže Dodik, stav Srbije da se poštuje stav Vučića o integritetu BiH, prije svega međunarodno-pravni i teritorijalni, a da su unutrašnja pitanja BiH stvar njenog Ustava.

Aktuelni problemi su, dodao je, to što je „uloga visokog predstavnika srušila Dejtonski sporazum“ da bi, kako kaže, legalizovala kriminal.

A jasno je, ističe, i zašto baš sada idu napadi, te precizira – zato što su ohrabreni pobjedom Džozefa Bajdena.

– Mi vjerujemo Srbiji i prije svega Vučiću i njegovom odnosu prema srpskom narodu. Sve su to stvari o kojima smo pričali. Važno je da na to imamo pravo po Dejtonskom sporazumu – rekao je Dodik i dodao da prethodne garniture vlasti u Srbiji nisu ni smjele da se pozivaju na taj mirovni sporazum.

Upitan da komentariše tvrdnje Sonje Biserko u njemačkim i hrvatskim medijima, Dodik kaže da je sramno da to govori žena koja uživa svaku demokratsku slobodu.

– Sve je to laž i konstrukcija, samo se intenzivira kada dođe neki datum. To je koordinisano – rekao je.

Ako se na saslušanju Spoljnopolitičkog komiteta kaže da Srbija mora da prizna Kosovo, to je ultimativan zahtjev koji ne dozvoljava drugačije ponašanje, rekao je Dodik i dodao da se smatra da u suprotnom treba srušiti Vučića.

Kao da su, dodao je, najveći problem na Balkanu Vučić koji brani Kosovo i koji je učinio najviše da Balkan bude stabilan i Dodik koji brani Republiku Srpsku, .

– Ako se sruši Vučić, sve će biti lako sa Republikom Srpskom i Srbijom, dođe neko ko će priznati Kosovo, a njemu neće biti važna Republika Srpska, to je taj koncept muslimanskog Sarajeva – rekao je Dodik.