Dodik: Narativ u Njemačkoj štampi ne razlikuje se mnogo od onog iz devedesetih

17
Foto: dodik.net

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da narativ o BiH i regionu, koji se njeguje u njemačkoj štampi nije puno odmakao od narativa iz 90-ih i raspada Jugoslavije, u čemu je Njemačka imala najvažniju ulogu.

– Danas, 30 godina kasnije, opet dobri i loši momci, ovoga puta po osnovu odnosa sa Ruskom Federacijom. Na zahtjev SAD, Njemačka je aktivno u ratu Rusa i Ukrajinaca, protiv Ruske Federacije, i to učešće i posljedice toga jednom će morati objašnjavati svom narodu. Mediji će, siguran sam, tada morati da pojašnjavaju što su o tome ćutali, a na dnevnom redu su držali druge i za njemačko društvo manje važne teme – istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše pisanje njemačkih medija da je predsjednik Srpske svoju politiku najodlučnije usmjerio ka Moskvi, te da se dominacija Srbije na Balkanu mora slomiti, Dodik je rekao da koliko je jak njemački interes za Balkan pokazuje i medijski prostor koji je dat izvjesnom Muameru Bećiroviću, očigledno bosanskom muslimanu, koji ni manje ni više priziva njemačku okupaciju Balkana u 21. vijeku i slom, kako kaže, srpske dominacije.

– To nije ništa drugo nego reafirmacija ideje o uništenju Srbije koja je stara više od jednog vijeka. Znamo kako su se u pokušaju realizacije te ideje proveli i Austrougari i Nijemci. Ako bi Njemačka vladala, kaže Bećirović, red bi se vratio na Balkan. Po kom osnovu bi Njemačka ovdje došla i vladala, o tome ni riječi, kao što nema riječi o tome kako je i zašto samo u prošlom vijeku Njemačka oružjem dva puta pokušala da zavede red na ovim prostorima. Svi znano kako je to završilo – naveo je Dodik.

Zanimljivo je, naglasio je predsjednik Srpske, da se njemačka štampa ne bavi državama zapadnog Balkana kao suverenim zemljama u kojima bi trebalo da odlučuju oni koji su birani na izborima.

– Ovako se bave lažnim visokim predstavnikom koji je nelegalno u BiH i potencijalnom okupacijom Balkana od Nijemaca. Ne mogu da ne primijetim i pad kvaliteta u izvještavanju sa ovih prostora u njemačkim medijima. Nije u pitanju samo nametanje narativa, u pitanju su elementarni propusti, nepoznati ranijim medijskim napisima u Njemačkoj – ocijenio je Dodik.