Dodik: Nastupom Lagumdžije i Šmita u Savjetu bezbjednosti podijelili BiH i priznali realnost

17
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što su se Savjetu bezbjednosti UN obratili Zlatko Lagumdžija i Kristijan Šmit govori da su (Zapad i Sjedinjene Države) podijelili BiH i priznali realnost.

– Pustili su Lagumdžiju da govori kao ambasador bez usaglašenih stavova BiH – rekao je Dodik novinarima tokom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa „Ekspo 2027“ zajedno da predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da će se tražiti smjena Lagumdžije, ali da to zavisi od tročlanog Predsjedništva BiH.

– Do sada nije traženo da se povuče imenovani ambasador. Kada neko bude predložen za ambasadora, to se ne spori, ali ta praksa će morati da se mijenja – rekao je Dodik.

On je naveo da, ako se prihvati da američke sankcije budu glavni kriterijum da li neko treba da bude u vlasti, onda je najbolje da se sve preda američkim interesima.

Vučić je rekao da je Dodika birao narod i da Srbija poštuje volju naroda u Republici Srpskoj.

On je naveo da srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović nije odobrena američka viza, a Lagumdžija i Šmit su pušteni da govore u Savjetu bezbjednosti.

– A onda pričaju o pravu – rekao je Vučić.

On je istakao da je mogao da čuje od predstavnika pojedinih vlada u regionu da su ispunili sve što im je rečeno iz Brisela, te upitao šta će im vlade uopšte i što ih biraju ako dobiju mejl ili faks iz Brisela?

Vučić je rekao da je Srbija slobodna zemlja i da njoj ne može da se šalje faks ili mejl.

Obilasku su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković i predsjednik Fudbalskog saveza Dragan Džajić.