Dodik: NATO ne treba da ima neku rigidnu ulogu u BiH

22
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da NATO ne treba da ima neku rigidnu ulogu u BiH i da to treba odbaciti.

– Niko ne želi da ignoriše NATO, koji će ostati jaka formacija. Mi imamo bezobrazno loše iskustvo sa NATO-om, jer su Srbe bombardovali u nekoliko navrata, a sada Britanci šalju izaslanika koji je komandovao tim NATO snagama u BiH i na Kosovu da skine uniformu i obuče civilno odijelo i ovdje utjeruje demokratiju – rekao je Dodik.

Dodik je odbacio ocjene generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u vezi sa procjenom bezbjednosne situacije u BiH.

– Morao bi prvo da vidi na koji način su formirane Oružane snage u BiH i da mi kao faktori imamo pravo da na to utičemo kao u svakoj zemlji gdje postoji politička volja da se nešto učini – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je spreman da Stoltenbergu objasni situaciju u BiH, ali da je indikativno da je jedna tako moćna ličnost prihvatila da se informiše iz obavještajne i medijske strukture i da donosi zaključke.

Dodik je rekao da nema ništa protiv toga da bilo ko šalje bilo kakvog izaslanika, ali da Republika Srpska ne vjeruje u dobre namjere Britanaca u BiH.

– Sama činjenica da se britanski parlament odlučio da raspravlja o situaciji u BiH pokazuje da je tamo bio veoma mali broj poslanika zainteresovanih za to pitanje, jer se radi o ljudima koji su ranije bili veoma angažovani od muslimana u BiH – pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je jedan broj ovih ljudi direktno bio angažovan u timu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna.