Dodik: Neću podleći pritiscima, niti ću odustati od svojih stavova

37
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Miorad Dodik rekao je da će završiti političku karijeru tek kada narod bude glasao protiv njega, poručivši da se neće povinovati pritiscima i prijetnjama i da neće odustati od svojih bazičnih stavova.

– Tražimo novi dogovor o stvarima koje su visoki predstavnici nama nametnuli, o Sudu, Tužilaštvu, novi dogovor o stvarima koje nisu u nadležnosti BiH. Smatramo da je vrijeme da se o tome razgovara da strane sudije odu iz Ustavnog suda, da se donese novi Izborni zakon da svaki narod bira svoje autentične predstavnike – pojasnio je Dodik za Fejs TV.

Na pitanje da prokomentariše izjavu američkog zvaničnika Metju Palmera da će on i zvaničnici Republike Srpske biti kažnjeni ako ne odsutanu od svojih stavova, on kaže da takve stvari sluša već 10 godina i da Palmer ne može da prijeti, jer je riječ o niže pozicioniranom službeniku Stejt departmenta, te da on nije taj koji upravlja politikama.

– On samo pokušava da to glumi. Pokazao se kao čovjek koji je kroz niz poteza koje je činio navijao isključivo za bošnjačku stranu – rekao je Dodik.

On je naglasio da takvi ljudi sličnim potezima pokušavaju da se dopadnu bošnjačkoj javnosti.

– Sada mogu da kažem nakon ovoga što je Palmer rekao, da je to očigledna bezočna prijetnja i ako Amerika na taj način misli da ovdje koriguje odnose, onda je to njihov problem. Ne može se tako svijetom upravljati – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Lajčak nije moj čovjek

On je istakao da Miroslav Lajčak nije „njegov čovjek“, kako se to prikazuje u javnosti, nego čovjek zadatka koji dobije u Evropskoj uniji, koji poznaje situaciju.

– Da je bio moj čovjek, onda bi on onda ovdje kao visoki predstavnik pomogao nama, ne bi odmagao. Lajčak je jedan profesionalac, čovjek zadatka – rekao je Dodik i dodao da što se njega tiče, u BiH ne trebaju visoki predstavnici i ovaj prostor konačno treba osloboditi od stranaca i prepustiti ga domaćim političarima.