Dodik: Nema nametnutog članstva u NATO, Republika Srpska na to neće nikada pristati

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nema nametnute BiH i da ona može biti samo dogovorena, pa tako nema ni nametnutog članstva u NATO, jer je Republika Srpska pitana strana koja na tako nešto nikada neće pristati.

– Danas je veoma jasno da nije dobrodošao ni kandidatski status u NATO koji muslimani-Bošnjaci pokušavaju da izlobiraju, a pogotovo nije moguće donijeti odluku da se BiH priključi tom savezu. To se neće desiti na legalan način – poručio je predsjednik Srpske.

Na pitanje da prokomentariše apel Denisa Bećirović NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH, Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Pariza naveo da je očigledno da je Denis Bećirović sklon raznim zloupotrebama, pa i pozicije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jer on ne predstavlja BiH ni u jednom segementu, već je samo jedan među istima.

– Bećirović je ostrašećni muslimanski, bošnjački lobista koji misli da je samo program koji on zagovara u interesu BiH i zato i pravi lažne kovanice da su skoro svi građani u BiH za NATO integracije, što je oobična laž – naglasio je Dodik.

On je naveo da zvanične politike u BiH za pridruživanje NATO savezu nema, bez obzira što oni pokušavaju da zloupotrijebe neke ranije stvari.

Predsjednik Republike je ponovio da Srpska neće glasati za tako nešto, niti će se izjašnjavati.

– Mi smo jasni u svom određenju i rekli smo da možemo da sarađujemo, a vidimo da i NATO zloupotrebljava procese saradnje tako da bi i to moglo da se zamrzne, odnosno da se prekine bilo kakva saradnja bez obzira na njihove prepotentne stavove – naglasio je Dodik.

On je naveo da je Bećirović u Briselu još jednom zloupotrijebio i iskoristio svoju poziciju, te da se bez razloga tamo busa da je nešto napravio, a kada se pročita šta je rekao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltneberg vidi se da je jasno da to zavisi od zemlje i odluke koju ona donese.

– Ako je mislio na BiH, a vjerujem da jeste, BiH neće donijeti odluku o članstvu, niti će prihvatiti kandidaturu za članstvo u NATO – poručio je Dodik.

On je ocijenio da bi bilo krajnje vrijeme da se spuste tenzije u ovako složenoj i veoma rovitoj situaciji izazvanoj nametanjima odluka od Kristijana Šmita, što je dovelo do potpunog raskola u vladajućoj strukturi na nivou BiH, tako da je veoma suvišno Bećirovićevo junačenje i pokazivanje nekih lažnih mišića.

– Mogu da razmumijem da je to njegov stav koji se tiče pozicije muslimana – Bošnjaka u BiH, pa čak dijelom i Hrvata, ali to nije stav Republike Srpske. Bećirović bi trebalo da zna da se o vojnim pitanjima u Predsjedništvu odlučuje konsenzusom, a tog konsenzusa nema, niti se može postići. Kao neko ko je jednak među istima, jer su članovi Predsjedništva jednaki, Bećirović bi trebao da uvažava tu situaciju i da je dalje ne komplikuje. Ali, očigledno on je odlučio suprotno da uvijek nešto komplikuje i nameće – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da naravno da NATO može svašta da uradi, posebno nakon ovoga što prizivaju muslimani.

– Ali, NATO je bombardovao Srbe jednom i nikada nam više to ne treba. Mi ne možemo iz tog razloga da prihvatimo članstvo i mislim da je to pricipijelan i politički korektan stav, imajući u vidu da smo mi pitana struktura u BiH u vezi sa vojnim savezima – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska jasno rekla da je neutralnost prema bilo kojem vojnom savezu njen stav koji stalno zastupa.

– Ovo što radi Bećirović nije dobar posao ni za njegovu BiH. Mislim da ćemo, kad se vratim iz Pariza, morati da sjednemo i vidimo kako da redefinišemo rad komisija i bilo kojeg tijela koje sarađuje sa NATO. Ako oni misle da mogu da rade na osnovu lažnog predstavljanja Bećirovića i da se tako ponašaju, onda to govori o njihovoj aroganciji. Ali, našu saglasnost za to pitanje neće dobiti nikad – zaključio je Dodik.