Dodik: Nema napretka bez reforme Ustava i Izbornog zakona

39
Foto: Klix.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom konstatovano da nema napretka BiH u EU bez reforme Ustava i Izbornog zakona BiH.

– Mi u Republici Srpskoj smo taj posao uradili, a ostatak tog posla je na Federaciji BiH (FBiH) – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

On je zahvalio Borelju za strpljenje i zabrinutosti zbog situacija u BiH, ali i spremnosti za dijalog sa svim ključnim akterima u BiH, pri čemu je ponovio da konačno rješenje problema treba tražiti u FBiH, a ne u Republici Srpskoj.

Dodik je ocijenio da je sastanak bio veoma koristan, jer je ovaj evropski lider jasno poručio da se od BiH traži postizanje standarda EU, odnosno usaglašavanje za evropskom legislativom.

Komentarišući dovođenja u vezu BiH i Ukrajine, Dodik je rekao da je tako nešto neuporedivo jer je u BiH vođen građanski rat, dok je ukrajinska kriza proizvod odnosa NATO-a prema ovoj zemlji.

– Meni je žao ukrajinskog naroda i ja sam o tome razgovarao sa predstavnicima nekih ukrajinskih udruženja – naveo je Dodik.

On je rekao da Parlamentarna skupština BiH ne može da odlučuje o političkim, socijalnim i ekonomskim pitanjima koja se odnose na Republiku Srpsku, jer je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske kao ključnog mjesta za odlučivanje o tome.

Dodik je potvrdio da je Borelj tražio da se osnivanja VSTS-a u Republici Srpskoj prolongira do juna ili jula, ali je podvukao da će u svakom slučaju o tome odlučivati Narodna skupština Srpske.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je Borelj najavio da neće biti kapitalnih projekata EU za Republiku Srpsku, Dodik je kategorički iznio stav da EU ne može selektivno djelovati ka BiH i da pri tome Republika Srpska ne smije da bude predmet sankcija.

– EU planira i plasira sredstva BiH, a ako želi da zaobiđe Republiku Srpsku to će se odraziti i na BiH – poručio je Dodik.

Dodik je ponovio stav SNSD-a da će 14 poznatih prioriteta EU za BiH, u Republici Srpskoj biti stavljeni na dnevni red Narodne skupštine, a nikako selektivno kako to očekuju strukture političkog Sarajeva.

On je pojasnio da je Borelj na sastanku tražio da se završi pitanje izborne reforme, te da Izetbegović, homogenizujući svoju politiku, sve pokušava svaliti na Republiku Srpsku, iako je problem u FBiH gdje još nije ni formirana Vlada u skladu sa izborima.

– Borelj je bio korektan i veoma jasno rekao šta od koga očekuje, šta da se uradi. Nema ubrzanog puta BiH ka EU. To mogu da zaključim iz njihovih stavova. Oni traže da se standardi moraju poštivati i to je jasno svakome – rekao je Dodik.

Govoreći o ratu Ukrajini i uticaju na BiH, Dodik je naveo da to može uticati na ekonomiju, te da se treba usmjeriti na rješavanje tog problema.

– Ne može se na parlamentu BiH odlučivati o prihodima entiteta, prije svega Republike Srpske. To može samo parlament Republike Srpske – poručio je Dodik.

On je rekao da je Borelj tražio da se održava funkcionisanje institucija BiH.

– Ako neko misli da će Srbi doći ovdje i glasati onako kako neko želi, grdno se vara i to se neće desiti – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da EU treba da izmiri svoje obaveze i prema FBiH i prema Republici Srpskoj, kao što je planirano.

– Ako EU obustavi sredstva samo Republici Srpskoj, time doprinosi podjeli BiH – ponovio je Dodik.