Dodik: Neprihvatljivo da Ustavni sud BiH donosi odluke mimo Dejtona

39
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je za Republiku Srpsku ključno pitanje i neprihvatljiva činjenica da Ustavni sud BiH, koji je okupacijski, donosi odluke mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Spremni smo da dokažemo svakom pravnom autoritetu u svijetu da je prekršen dejtonski ustavni poredak od Ustavnog suda BiH koji odluke donosi politički – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da bošnjački zvaničnici sada, nauštrb toga, pričaju o entitetskom glasanju.

Dodik je naveo da je pet puta prošlo pet godina, ali da oni neće o tome da razgovaraju.

On je rekao da nema ustavne reforme jer Republika Srpska nema povjerenja u modeliranje međunarodne zajednice.

– Stvar se mora uraditi na postojeći Ustav, ako neko želi da živi u BiH. To da li će se i kako BiH kretati, Republika Srpska nema nikakav plan nasilja ovdje, nikakav plan nasilnog otcjepljenja, niti bilo kakve akcije koja bi dovela do destabilizacije koja ugrožava živote ljudi – pojasnio je Dodik.

On je rekao da Srpska ima politički plan koji ne može da joj se zabrani u ovom vijeku, da promišlja o tome da je BiH nesrećno mjesto za sve u BiH i za Srbe, te da bi najbolje za Srbe bilo da budu na nekom drugom mjestu, a ne u BiH.

– To je naše promišljanje. Zašto je to toliko opasno za njih i toliko neprihvatljivo? Šta su učinili da se Republika Srpska i Srbi u BiH osjećaju dobro i komotno. Imaju li ijedan dokaz o tome? Hoće li da govorimo o stotinama dokaza kako su pokušali da unište naša prava i zašto bi mi morali ono što oni neće? – upitao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je podsjetio da je SNSD zajedno sa HDZ-om BiH predložio zakon o Ustavnom sudu BiH koji će ući u redovnu parlamentarnu proceduru.

– SDA će kao politička partija imati priliku da o tome govori, hoće li ili neće to je njihov problem, a nakon odbijanja ovoga sješćemo i vidjeti kako ćemo se kretati. Onda vjerovatno nećemo imati potrebe da tražimo bilo šta drugo u BiH – istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da će se razgovarati o Ustavnom sudu BiH, ali u okviru šire ustavne reforme, Dodik je rekao da je to njihov stav.

– Slušao sam ja to i prije 10 godina od (bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost) Ketrin Ešton, koja je došla u Banjaluku i rekla da će se to završiti, pa se ništa nije desilo. Oni kada hoće nešto da ne urade, onda to rašire. To je tipično za Sarajevo – nemoj ništa da se dešava – zaključio je Dodik.