Dodik: Nije moguće staviti znak jednakosti između Srebrenice i Jasenovca

9
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da nije moguće staviti znak jednakosti između Srebrenice i Jasenovca, te naglasio da ne pretjeruje kada govori o dimenzijama stradanja u tom koncentracionom logoru.

Povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da on (Dodik) „pregoni“ kada kaže da je u Jasenovcu stradalo 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda, Dodik je rekao da Milanović „ima svoju javnost“.

– Mislim da imamo neki prećutni dogovor da ne komentarišemo jedni druge… Ja pregonim kada kažem za Jasenovac? To je njegov stav. Naši podaci govore o broju od 700.000 – 500.000 Srba i 200.000 drugih – rekao je Dodik.

On je dodao da se u to uvjerio kada je bio u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Jerusalimu, gdje ima prostorija sa imenima svih logora.

– Ispod naziva Jasenovac brojčano piše 500.000. Ja sam pričao sa direktorom tog centra koji se smatra jednim od najuticajnijih ljudi u Izraelu jer su se i tada pojavile spelukacije da je to manji broj, a on mi je rekao: „Ovdje je zapisano, a oni mogu da pričaju šta hoće. 500.000 je najmanji broj stradalih“ – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da o načinu kako se u BiH poštuju tuđe žrtve govori i obilježje na Kazanima gdje su ubijani sarajevski Srbi, a gdje stoji natpis „građani Sarajeva“.

– I to je ta priča koju nam serviraju. Nema nikakve mogućnosti da se živi u ovakvoj BiH – rekao je Dodik za televiziju Hepi.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da se varaju oni koji misle da će za nekoliko mjeseci biti zaboravljena rezolucija o Srebrenici, a kažu da je on nacionalista kada kaže da neće.

– Ja jesam nacionalista, ali nisam šovinista. Da li ne smiješ da voliš svoj narod? Ja imam prijatelje Bošnjake, a u političkom smislu mi smo dva svemira – rekao je Dodik.

Govoreći o lokalnim izborima u decembru, kada je opozicija u Srbiji tvrdila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doveo glasače iz Republike Srpske, Dodik je rekao da njega, gdje god da se se pojavi u Srbiji građani dočekuju sa radošću, dok od opozicionara okreću glave.

– To je njihov problem. Ako žele da budu ozbiljni političari oni moraju prvo da se obrate narodu i da vide šta narod misli. Niste ništa morali narodu reći o ovoj razoluciji u UN. Narod je razmišljao na sljedeći način: „Ovo je protiv nas“, a onda se pojavi neki opozicionar i kaže da će ih predstavljati – rekao je Dodik.

On je dodao da to nije moguće i da je pretežan narodni interes.

– To možda i jeste problem što se ranije u Srbiji nije uvažavao narodni interes, već interesi nekih kancelarija i ambasada – rekao je Dodik i dodao da on nikada nije pristajao na razgovore i ultimatume te vrste.