Dodik: Niko neće spriječiti Srpsku da obilježava 9. januar

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ima pravo da obilježava 9. januar kao datum svog nastanka i da je u tome niko ne može spriječiti, te naglasio da taj praznik ne vrijeđa nikoga.

Dodik je istakao da će predstojeći Dan Republike biti obilježen svečano, nizom događaja i moćnim defileom u Banjaluci, koji će, kako najavljuje, ponovo pokazati okupljenost Srpske oko tog praznika.

– Biće obilježen širom opština i gradova Srpske, gdje će biti organizovane manifestacije – rekao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da mnoge ulice, trgovi, ustanove u lokalnim zajednicama i auto-put nose naziv 9. januar i dodao da će s tom praksom biti nastavljeno.

– To je naš praznik. Ne vrijeđa nikoga. Imamo pravo na datum nastanka Srpske i obilježićemo ga. Niko nas nikada u tome neće i ne može spriječiti – istakao je Dodik.

Podsjetivši da je Ustavni sud BiH osporavao 9. januar, Dodik je napomenuo da su neprirodno u tom sudu i strane sudije koje su politički i karijeristički odlučivale protiv Srpske.

– Da su se njegove sudije, poput onih iz Makedonije, držale prava, ne bi tako odlučivale. Ali, mi se nećemo odreći 9. januara – poručio je Dodik i dodao da pomenuti sud neće više donositi odluke protiv Republike Srpske.

Dodik je svim ljudima u Republici Srpskoj i BiH čestitao predstojeće praznike, uz uvjerenje da će ovaj prostor očuvati mir i stabilnost.

– Potrebno je da više računa vodimo o svojim, a ne o interesima stranaca. Ako to uspijemo, napravićemo napredak – istakao je Dodik.