Dodik: Nulta tolerancija za kriminalce, ali i sve sa njima u sprezi

46
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj može postojati samo „nulta tolerancija za kriminalce, ali i tužioce i pripadnike javnih službi koji su u sprezi sa kriminalom“.

Dodik je rekao novinarima u Sijekovcu da će u potrazi za počiniocima ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenka Bašića „biti prevrnuto sve i u Prijedoru i cijeloj Srpskoj“, te dodao da „borba počinje večeras“.

Govoreći o radu tužioca u Prijedoru u slučaju istrage ubistva policijskog službenika Radenka Bašića, Dodik je ocijenio da je „taj tužilac u sprezi sa kriminalcima, te da treba da dokaže da nije“.

– Ako je mogao na tvrdnje policije da se radi o licu koje je umiješano, sa iznesenim argumentima, da ga oslobodi istog dana kada ga je policija „pokupila“ u samoj zgradi tužilaštva i odvela kod drugog tužioca koji je odredio pritvor, o čemu se onda radi? Zašto taj tužilac u Prijedoru nije reagovao – zapitao je Dodik.

Republičko javno tužilaštvo oglasilo se danas povodom Dodikovih jučerašnjih navoda u vezi sa Bašićevim ubistvom i poručilo da će ostati dosljedno isključivo Ustavu i zakonima, nezavisno od politike i izvršne vlasti, te da „neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura“ koje žele da ga „stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica“.

– Prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Tužilaštvo BiH sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, a upravo djelovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posljedicu lišavanje života načelnika Radenka Bašića – navodi se u saopštenju iz Tužilaštva Srpske.

Iz Tužilaštva navode da „ne postoji nijedan zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nije ozbiljno razmotren i kojem nije udovoljeno“.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva. Nijedna radnja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nije preduzeta, niti je dogovoren pravac djelovanja, a da o tome nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve s ciljem otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog djela – ističu iz Tužilaštva.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani.