Dodik obavijestio Šahida da iza sporne inicijative ne stoji BiH

48
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, „osuđuje genocid u Srebrenici“, jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

Babićeva je istakla da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje.

Ona je precizirala za „Glas Srpske“ da je još krajem maja nevladina organizacija pod nazivom „Radna grupa za BiH“ uputila u UN sporni prijedlog rezolucije, te da je problem što stalna misija BiH u Njujorku, koju predvodi Sven Alkalaj, a na osnovu instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, predstavlja tu njihovu inicijativu kao zahtjev BiH.

Babićeva navodi da je Dodik u pismu Šahidu istakao da „Alkalaj ima krivične prijave zbog antiustavnog ponašanja, te da svi ti navodi na kojima insistiraju vode ka previranju“.

– Jednostavno je u pismu naveo da iza sveg tog djelovanja ne stoji BiH – istakla je Babićeva.

Prema njenim riječima, svi ti pokušaji sada u proceduri da sporni dokument završi na dnevnom redu kako bi o njemu glasale zemlje članica UN na Generalnoj skupštini.