Dodik obećao 200.000 KM za završetak Manastira Svetog arhangela Gavrila u Popovom Polju kod Brčkog

122
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Manastir Svetog arhangela Gavrila u Popovom Polju kod Brčkog i obećao da će dati 200.000 KM za završetak izgradnje ove svetinje.

Dodik je rekao da će biti naloženo da odmah bude isplaćeno 100.000 KM, a ostalo kasnije, da se sve završi u planiranom roku.

On je dodao da će njegova porodica donirati ovom manastiru ikonu Svetog Save.

– Treba ostati privržen našoj Crkvi i vjeri, poštujući druge, ali isto tako ne oklijevati da se pokaže predanost vrijednostima Srpske pravoslavne crkve i svemu što ona čini, pogotovo u današnje vrijeme – rekao je Dodik.

Foto: SRNA

On je istakao da je misija Crkve uvijek bila značajna za očuvanje identiteta srpskog naroda.

– Ako postoji jaka povezanost naše srpske nacionalne zajednice sa SPC, onda postoji i narod – naveo je Dodik i naglasio značaj izgradnje ovog manastira u Popovom Polju za srpski narod.

Dodika je po dolasku u hram u Popovom Polju dočekao sveštenik Kristijan Đokić, koji je zahvalio za najavljenu donaciju i današnju posjetu.

Foto: SRNA

Riječ je o prvom manastiru na prostoru Brčko distrikta, a u julu 2018. godine kum zvona ovog hrama bio je upravo Dodik, tada predsjednik Republike Srpske.

Na praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila (26. jula) 2018. godine zvona i krstove hrama osveštao je Njegovo preoveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Foto: SRNA

Izgradnja manastira u Popovom Polju, koje se nalazi na granici između Brčko distrikta i Bijeljine, počela je 2014. godine, a riječ je o monumentalnoj građevini, čiji je zvonik visok 33 metra.

Temelje ovog hram osveštao je 26. jula 2015. godine tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, a kumovi temelja bili su Dragomir i Nada Petrović.

Foto: SRNA

Dodik se tokom današnje posjete Brčkom prethodno sastao sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika Skupštine distrikta Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem.