Dodik obećao pomoć Srpske Brčkom u borbi protiv virusa korona

33
Foto: S. Saletović/Avaz.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao je danas u razgovoru sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem jedan respirator za distrikt i pomoć u transportu zaštitne opreme koju je distrikt naručio iz Kine.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa Milićem da će bolnički kapaciteti Republike Srpske biti na raspolaganju distriktu u slučaju potrebe.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da će Srpska uvijek pitati i distrikt kako može da pomogne i šta mu je potrebno, te da će to biti urađeno u najboljoj mogućoj koordinaciji.

– Brčko je dobar primjer u preduzetim mjerama sprečavanja širenja virusa. Ono što možemo da uradimo više, to je bolja koordinacija između granične policije i drugih agencija, pa i distrikta, jer imamo ljude koji prolaze, a ne obavijeste se druge agencije – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će sa pozicije koju obavlja učiniti da se ta koordinacija obezbijedi i da će danas zvati direktora Granične službe BiH kako bi se sa njim dogovorio oko potpisivanja protokola između bezbjednosnih agencija, a u vezi sa novonastalom situacijom.

Foto: SRNA

Dodik je napomenuo da je sada na građanima Brčko distrikta, Republike Srpske i Federacije BiH koliko će se virus širiti.

– Ukoliko ostanemo disciplinovani, ostanemo kući, pridržavamo se samoizolacije, možemo da računamo da ćemo u narednim sedmicama moći da iskontrolišemo određena kretanja. Kao što ste čuli iz kineskih iskustava tek 28. dan ako dođe do stagnacije oboljelih, možemo reći da smo ušli u fazu samokontrole. To ne znači da je stvar završena i ovo je vjerovatno nešto što će trajati nekoliko mjeseci. U tih nekoliko mjeseci moramo se organizovati na najbolji mogući način i moj apel je upravo te vrste – poručio je Dodik.

Prethodno je Dodik posjetio Fabriku ulja „Bimal“ u Brčkom.

Milić: Ohrabruje spremnost Srpske da pomogne distriktu

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da je ohrabren najavama da postoji spremnost Srpske da distriktu pomogne u transportu zaštitnih sredstava koje namjerava da nabavi iz Kine, kao i zbog donacije jednog respiratora.

Milić je istakao da je danas bila važna i posjeta Dodika „Bimalu“, strateškom proizvođaču osnovnih životnih namirnica u BiH.

– Veoma je važno što smo danas vidjeli da su magacini ‘Bimala’ puni. Nema potrebe za bilo kakvim poremećajem na tržištu, a naročito ne za panikom – rekao je Milić novinarima.

Foto: SRNA

On je dodao da je važna inFormacija da je Dodik, zahvaljujući angažmanu Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, dogovorio kanale snabdijevanja sirovinama i repromaterijalom „Bimala“, čija proizvodnja je osigurana za narednih šest mjeseci.

– U ‘Bimalu’ radi 600 radnika. Danas sam dobio uvjeravanja da u ‘Bimalu’ ne namjeravaju da preduzimaju bilo kakve mjere zbog ove situacije i radnici će nastaviti da rade u tri smjene – istakao je Milić.

On je napomenuo da je danas Vlada distrikta razmatrala program mjera za oporavak privrede distrikta nakon što epidemija prođe, te da će neke mjere preduzimati i ranije.

– ‘Bimal’, u mjeri u kojoj je bio pogođen ovom vanrednom situacijom, može računati na kontinuiranu podršku Vlade jer sa njima imamo i neke dugoročne planove – rekao je Milić.