Dodik: O’Brajen ruši unutrašnji politički dogovor i unosi nestabilnost i nemir u BiH

12
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen, radeći na centralizaciji BiH u korist Bošnjaka, unosi nestabilnost i nemir u BiH nastojeći da sruši nedavni dogovor političkih lidera iz Laktaša.

– On je, govoreći i o takozvanoj državnoj imovini, što ne postoji, napravio mnogo nereda i srušio mogućnost da pokušamo naći dogovor i odgovor na neka pitanja sa domaćim partnerima. Ne znam kako ćemo se iz ovoga izvući – BiH, a ne ja. Mi znamo kako ćemo se izvući – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je imovina Republike Srpske neprikosnovena stvar, te da ona ne pripada BiH, što promoviše O’Brajen.

– Istog trena ako neko potegne pitanje imovine Republike Srpske naša politika je da će se sastati parlament Srpske i donijeti odluku o njenom statusu. Nećete je oteti, ovaj narod ima pravo na svoju teritoriju, šume, rude, vode i ostalu javnu imovinu. To neće niko promijeniti, pa ni O’Brajen – rekao je Dodik.

On je poručio da neće uspjeti finansijski pritisci na Srpsku, što je ona i pokazala, vraćajući na vrijeme i isplaćujući sve svoje budžetske i druge obaveze.

– Redovno smo isplaćivali i isplaćujemo plate i penzije, sva socijalna i boračka davanja i mnogo toga drugog. Dakle, nismo u finansijskoj krizi – ponovio je Dodik.

On je rekao da je poznat stav Srpske o NATO integracijama BiH, a to je da saradnja može, ali ne i članstvo u tom vojnom savezu.

– Nije nam najbolje da uđemo u NATO. Kakvi bismo bili ljudi da tamo uđemo, jer je to isti NATO koji je bombardovao našu djecu i ubijao naše ljude – rekao je Dodik.

On je dodao da ni u Evropi nije sjajna situacija, kako tvrde zapadni zvaničnici i emisari.

– Ne želimo u EU preko SAD i njihovih lažnih tumačenja o Dejtonskom mirovnom sporazumu, čiji su akteri entiteti i konstitutivni narodi – rekao je Dodik.

On je naglasio da Dejtonski sporazum nije vlasništvo Sjedinjenih Država koje su radile na tome da ga ruše u korist unitarne BiH, što ovdašnji Srbi neće dopustiti.

– Takođe, ako neko nametne izborni zakon BiH, mi ćemo donijeti svoj. Ako bilo šta pokušaju da urade putem nasilja, mi ćemo u Srpskoj adekvatno reagovati – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da Zapad, u smislu pritisaka na Srpsku, podvaljuje i prodaje lažnu priču i sankcioniše ga, govoreći o njegovom navodnom kriminalu i koruptivnim radnjama, što je neistina.

– To su priče o revolucijama koje hoće ovdje da proizvodu, ali uvjeren sam da imamo mandat srpskog naroda za politike koje primjenjujemo. Nećemo dati Srpsku – poručio je Dodik.

On je upitao gdje je zabranjeno da se neko eventualno otcijepi?

– Mi smo ugovorna strana kada je riječ o Dejtonu. SAD su bile svjedok tome, ne ugovorna strana. Ne mogu oni nama govoriti šta nam je obaveza – rekao je Dodik.

On je naglasio da visokog predstavnika biraju ugovorne strane, a potvrđuje Savjet bezbjednosti UN relevantnom rezolucijom.

– Kristijan Šmit nema pravo da ovdje nameće zakone, pogotovo one u vezi sa imovinom u kojima Srpska ničim ne bi mogla da raspolaže. Bila bi prazna ljuštura, ali nećemo to dopustiti – rekao je Dodik.