Dodik: Očuvanje mira i stabilnosti – glavni nacionalni cilj

6
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Dan Republike predstavlja slobodu i da je glavni nacionalni cilj Srpske očuvanje mira i stabilnosti.

Dodik je rekao da se Dan Republike obilježava sa željom da svi, bez obzira na vjeru i naciju, žive slobodno, sarađuju i imaju ista prava bez obzira što je Republika Srpska država srpskog naroda.

– Naš glavni nacionalni cilj jeste očuvanje mira i stabilnosti. Naš nacionalni i državni cilj jeste da očuvamo Dejtonski mirovni sporazum, da očuvamo Ustav BiH onako kako je napisan, a ne kako ga tumače razni prolaznici – izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci nakon svečane akademije u Banjaluci povodom Dana Republike.

On je istakao da Republika Srpska želi stabilnost, integraciju u globalni svijet i da nema namjeru da bilo kome čini loše.

– Republika je naša ideja i opredjeljenje i sa tim opredjeljenjem idemo u buduće godine našeg života – naglasio je predsjednik Srpske.

Govoreći o odlikovanju koje je povodom Dana Republike dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Dodik je rekao da odnosi Republike Srpske i Rusije nisu vezani za sukob u Ukrajini i da je Putin zaslužio to odlikovanje jer je zaštitio Dejtonski mirovni sporazum.

On je istakao da se Srpska ne može odreći ljudi koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i koji su učinili sve da se na pravi način taj sporazum zaštiti.

– Ovo odlikovanje je davno prije planirano. Godinu i po prije o tome se razgovaralo i to je prijedlog koji su mnoga udruženja i grupe prijatelja u Republici Srpskoj predložili. Da nije bilo sukoba u Ukrajini, ovo bi se jednako desilo jer se to priprema duže vrijeme – rekao je Dodik.

Upitan da li očekuje eventualne sankcije, Dodik je rekao da nije zadužen da svoje ponašanje odmjerava prema tome da li će neki uvijeđeni pojedinac „kome ne ide u vlastitoj državi“ predlagati sankcije.

– Mi ovdje radimo kako mi mislimo da je nama najbolje. Ruska Federacija je pokazala svoje objektivno lice ovdje prisustvujući političkom životu kao članica Savjeta za sprovođenje mira, a neki drugi su kršili Dejton kada se Rusija tome suprostavljala. Ovo nema nikakve veze sa Ukrajinom bez obzira što će mnogi na taj način da to povežu – rekao je Dodik.

On je istakao da ga raduje to što će za par mjeseci biti u prilici da Putinu lično uruči odlikovanje.

Komentarišući stavove određenih bošnjačkih udruženja koji se protive obilježavanju Dana Republike, Dodik je rekao da je svečanoj akademiji povodom Dana Republike prisustvovalo mnogo Bošnjaka koji poštuju Republiku Srpsku.

– Zašto bi mi promijenili svoje ponašanje zato što nešto SDA kaže?! Zašto SDA nije progovorila kada se rušio Dejtonski sporazum, zašto prihvata lažnog visokog prestavnika?! Ko su oni da nama uopšte nešto govore – upitao je Dodik.