Dodik: Odbaciti spekulacije u vezi sa Srebrenicom

44
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Postoje ozbiljni dokazi da je Srebrenica bila dogovor između nekadašnjeg bošnjačkog lidera u BiH Alije Izetbegovića i nekadašnjeg predsjednika Amerike Bila Klintona kako bi muslimani dobili status žrtve. Ni u tom smislu događaji u Srebrenici ne mogu se po međunarodnom pravu okarakterisati kao genocid, rekao je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Rekao je da je Klinton primio ozbiljan novac za to i tim novcem postavio značajan broj ljudi koji se bave pitanjem satanizacije Srba, te naveo da je to definitivna stvar, za koju postoje dokazi.

– Imate niz relevantnih izvora koji govore o tome da je priča o Srebrenici bila dogovorena između Izetbegovića i Klintona, gdje je Klinton tražio mjesto gdje bi trebao da se počini zločin nad najmanje 5.000 ljudi, a ti sudovi koje poziva predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović nije potvrdio da je stradalo više od 4.300. Znači nemaju ni taj elementarni uslov – rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu Bećirovića da je Vučić jedan od onih u regionu koji šire obmane i laži, Dodik je rekao da Bećirević ne može Vučiću bilo šta da prigovori.

– Zašto? Odakle njemu ta mogućnost. On misli da se desio genocid. Ja kažem da nije – rekao je Dodik.

Imamo imena ljudi, dodaje predsjednik Srpske, koja su napali Vučića kad je bio u Srebrenici i ništa se nije desilo.

– O tome će se još pričati – rekao je Dodik.

Poručio je da za Srbe to nije bio genocid.

– Treba odbaciti tu spekulaciju, pa iako, ne daj Bože, uspiju da to izlobiraju mi to treba da ignorišemo – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Nijemcima niko nije imao potrebe da dokazuje da su oni počinili genocid jer je to bilo očigledno.

– Ovdje se želi nasiljem nametnuti sa političkog stava to pitanje. Mi kažemo da to nije bio genocid i da ne prihvatamo nikakve rezolucije, niti platforme. Mi moramo kao nacija da ignorišemo to pitanje, a ne da mu dajemo značaj. Za Srbe to nije bio genocid, apsolutno treba odbaciti bilo kakvu spekulaciju, pa i ako to uspiju da izlobiraju, mi to treba da ignorišemo – naglasio je Dodik.