Dodik: Odgađanje sjednice Generalne skupštine UN-a uspjeh političkih predstavnika Srba

14
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Repiblike Srpske Milorad Dodik rekao je da odlaganje sjednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspjeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rješenja.

– Očigledno je da su i napori srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i nas koji smo na tim pitanjima radili, uspjeli, jer smo nekima objasnili da bi to bio veći problem, nego bilo kakvo rješenje – navodi Dodik.

Kako on ističe, bilo bi bolje da se prijedlog o rezoluciji ne usvoji, ali ukoliko i dođe do tog, u BiH će takva situacija izazvati ozbiljne probleme.

– Sada se u to, koliko ja imam informacije, uključuju i neke druge dimenzije. Najbolje bi bilo da se to ne desi, ali ako se i desi, ono će nesumnjivo izazvati ozbiljan politički i svaki drugi kuršlus u samoj BiH – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da kriza u ovakvom prijedlogu proizilazi iz činjenice da je isti donesen unilateralno, od strane ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, te da to nije zvaničan stav BiH.

Predsjednik Srpske je istakao da je ideja bila da se sjednica Vlade Srpske održi u Srebrenici 2. maja, na dan kada je bila predviđena sjednica Generalne skupštine UN na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji o Srebrenici.

Dodik je rekao da će razgovarati sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem da bude odgođena.