Dodik: Odlučni smo u odbrani konstitutivnosti, BiH je u bezizlaznoj situaciji

28
Foto: Klix.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a BiH, da su ove dvije stranke odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH i da traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naveo da SNSD i HDZ BiH dijele iste vrijednosti, da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona BiH u dijelu da konstitutivni narodi budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika.

Lider SNSD-a ističe da su stavovi o konstitutivnosti naroda legitimni.

On je rekao da će u dogledno vrijeme nadležnim biti predat prijedlog
izmjena Izbornog zakona BiH, kao i zakona kojim će biti omogućen način kako eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Dodik je rekao da su razgovarali i o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da bošnjačka strana namjerno opstruiše, ne želi da se izabere ministar i zamjenik ministra, te izmišlja nove uslove.

On je naveo da postoji opstrukcija bošnjačkih političara i u tome da njihovi ljudi kao zamjenici ministra izmišljaju razne procedure prema izbjegličkoj populaciji, pa ljudima koji su sa ovih prostora i zbog rata su privremeno odselili u Srbiju ili Hrvatsku onemogućavaju da sada dobiju sredstva sa računa BiH za podršku, popravku kuća i podsticaje.

Dodik je rekao da je Čovića upoznao o tome da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH obustaviti odlučivanje sve dok ove dvije tačke ne budu riješene.

– U ovu situaciju smo došli zbog međunarodnog faktora koji je ovdje mešetario posljednjih godina – rekao je Dodik.

Dodik ističe da je međunarodna zajednica neoprostivo ignorisala najvažniju dejtonsku odrednicu, a to je da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

– Sve što je međunarodna zajedica uradila jeste da uruši konstitutivnost naroda i da se pravi BiH od građana, a vidjeli smo na koji način pristupaju tome Bošnjaci. Kada je trebalo da riješe problem u Mostaru, onda su za pravo naroda, a kad su za rješavanje pitanja otvorena na nivou BiH onda su za pravo građana. Ove dvije partije su definitivno odlučne da odbrane koncept konstutivnosti, demokratski koncept – istakao je Dodik.

On tvrdi da je to civilizacijski koncept koji podrazumijeva uvažavanje realnosti u BiH, i da svako nametanje od stranaca idealnih formi, dovodi BiH u bezizlaznu situaciju.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, izrazio je uvjerenje da će prostor regiona ostati miran, a da politička rješenja treba da dobiju šansu i da ne smiju ničim biti uslovljena, pa ni intervencijom međunarodne zajednice.

– Međunarodna zajednica ima određenu snagu, ali će morati istorijski objasniti zašto je sve vrijeme bila u podršci bošnjačkom konceptu BiH. Mirna BiH je mogla davno da bude postignuta da nije bilo intervencionizma starnaca, njihovog idealizma, nerazumijevanja naše realnosti, pravljenja kvazirješenja koja su išla do te mjere da su se zakrpile rupe koje su kasnije otvorile ogromne probleme u BiH – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da SNSD i HDZ BiH traže nove razgovore o BiH sa partnerima sa treće strane, bez modelacije međunarodne zajednice, naglašavajući da su ove dvije političke partije spremne za dijalog.

On je istakao da današnji sastanak SNSD-a i HDZ-a nije uperen ni protiv koga, pogotovo ne protiv Bošnjaka ili bošnjačke politike.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da je opozicija kreirala stav o nedonošenju odluka u institucijama BiH.

– Opozicija je bukvalno kreirala ovaj stav, imali smo širi pristup, ali su iz opozicije rekli da su spremni da se s nama okupe oko Ustavnog suda. Ovo je rješenje više njihovo, nego naše – dodao je on.

Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Prema njegovim riječima, predstavnici SNSD-a u kolegijumima oba doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić redovno održavaju konsultacije i vode dijalog sa kolegama iz druga dva konstitutivna naroda u okviru formata svojih funkcija, a i Čović ima redovne sastanke sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, kao i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Na sličan način, dodao je Dodik, funkcioniše i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

On je naglasio da Ustavni sud BiH doživljava kao kamuflažu za prevaru i podvale srpskom narodu BiH.

Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

Lider HDZ-a BiH Čović je odgovarajući na pitanja novinara podsjetio da su HDZ BiH i SNSD još prije četiri-pet godina na sastanku u Banjaluci rekli da će pokrenuti izmjene i dopune zakona o Ustavnom sudu BiH.

On je potvrdio da su Hrvati, kao konstitutivan narod, veoma nezadovoljni svojim statusom u BiH.

– Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje legitimne predstavnike u institucijam vlasti na nivou BiH, ili ako imate dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH? Jasno je da nemamo razloga za zadovoljstvo, i zbog toga i pokušavamo da zajedno sa SNSD-om tražimo rješenja u okviru Ustava BiH, a s ciljem zaštite prava Hrvata, kao konstitutivnog naroda – rekao je Čović.

Foto: M. Tabaković/Avaz.ba

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Josip Jerković.