Dodik: Odluka o aktivnostima Fronteksa štetna po nacionalne interese Srpske

32
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Fronteks) na teritoriji BiH, usvojena bez konsenzusa, veoma štetna po vitalne interese Srpske.

– Smatram da je ova odluka štetna za cijelu BiH. Ova zemlja nije učestvovala u kreiranju migrantske krize, pa zato ne bi trebalo da ima posljedice ove krize – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je će prisustvom Fronteksa granice biti mnogo čvršće za prolazak migranata.

– Ova agencija dolazi ovdje i ne bi podlijegala bilo kakvoj odgovornosti Republici Srpskoj i BiH. Donijeli bi svoju opremu bez carine i bilo kakve kontrole. Bilo bi pametno nastaviti razgovore sa Fronteksom i zaštititi interese svih u BiH – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da u sve ne bude uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

– Prethodna struktura EU je isključila naš MUP u razgovorima o angažovanu Fronteksa, što je ugrozilo naš vitalni nacionalni interes. Predlažem da pošaljemo poruku da smo spremni da razgovaramo, ali uz jasne garancije zaštite naših interesa – kaže Dodik.

Foto: SRNA

On je napomenuo da je važno da se jasno pošalje poruka o zaštiti prava Srpske i da će se ponovo pregovarati.

– Moramo odbiti ponude koje dolaze iz Evrope o migrantskoj krizi da budu napravljeni prihvatni centri za migrante, ali bi bila napravljena trijaža i nama bi ostali oni koji nisu prihvatljivi za EU. Zato predlažem poslanicima da podrže moju odluke, jer su u interesu Srpske i BiH – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum dao pravo Narodnoj skupštini Republike Srpske da bude mjesto konačnog odlučivanja za odluke Predsjedništva BiH za koje srpski član ocijeni da su štetne za srpske nacionalne interese, kao i da je ovo pravo ranije, kao član Predsjedništva BiH, koristio Nebojša Radmanović.

– Konačne odluke Narodne skupštine Republike Srpske su jedan od najvažnijih ustavnih određena, jer ne smijemo dozvoliti odluke koje nisu našem interesu – rekao je Dodik.