Dodik: Okvir javnih investicija oko 10 milijardi KM – Republika Srpska mnogo ulaže u putnu infrastrukturu

13
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je okvir javnih investicija u Republici Srpskoj 10 milijardi KM.

Dodik je istakao da u Srpskoj trenutno postoji značajan broj investicija, između ostalog, izgradnje auto-puteva i bolnica, podsjećajući da je prije nekoliko godina donesena odluka da se sve bolnice u Republici Srpskoj modernizuju, a da se taj proces sada završava.

– U narednom periodu pokušaćemo da modernizujemo sve banje u Republici Srpskoj, ima ih preko 11 koje mogu biti komercijalne i da obezbijede i uslugu i profit. Vjerovatno da ćemo u narednom periodu u saradnji sa partnerima tamo gdje možemo izgraditi koncept, kao što je to uradila Slovenija – rekao je Dodik na centralnom panelu „Dugoročni pravci razvoja – zapadni Balkan“ na „Jahorina ekonomskom forumu“.

On je podsjetio da je trenutno u Srpskoj u toku gradnja tri hidroelektrane, „Dabar“, „Mrsovo“ i „Bistrica“, dok se i dalje razgovara o izgradnji „Buk Bijele“ za koju postoje političke opstrukcije iz Federacije BiH (FBiH).

Dodik je rekao da u Srpskoj postoji značajan broj investitora koji žele ulagati u solarne elektrane i vjetroparkove, navodeći da će se to podsticati, ali i da će se u budućnosti morati riješiti problem prenosnog sistema.

– Da bi se mogla graditi nova elektrana, mora biti dovoljno prenosnog sistema – rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska ima značajan broj investitora.

On smatra da se stvorila fama kada je Njemačka obustavila tri projekta u Republici Srpskoj, zbog toga što nije bila politički poslušna, ali i da njemačka preduzeća koja su trebala raditi na tim projektima i dalje žele da ostanu u njima.

– I do danas se nisu povukli, ali istog trenutka kada je to nama rečeno pojavili su se zainteresovani koji su željeli da preuzmu sva tri projekta, vrijedna oko 100 miliona evra – naglasio je Dodik i dodao da se čeka kraj maja, kako bi se drugi investitori mogli uvesti u ove poslove.

Govoreći o radnoj snazi i demografiji u Srpskoj, Dodik je naveo da se trenutno sprovodi niz stimulativnih mjera pronatalitetne politike, kao i da se pokušavaju uzeti dobra iskustva iz okruženja.

On je rekao da je Srpska godinama funkcionisala u uslovima da ima isti broj penzionera i radnika, dok danas ima 40.000 više zaposlenih nego penzionera.

– Ali, to nije cilj svakog društva, to je dva do tri radnika na jednog penzionera – naveo je Dodik.

Srpska mnogo ulaže u putnu infrastrukturu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se mnogo ulaže u putnu infrastrukturu i da Republika Srpska i njeni fondovi to mogu da izdrže.

Dodik je na centralnom panelu pod nazivom „Dugoročni pravci razvoja – zapadni Balkan“ rekao da Republika Srpska već raspolaže auto-putem u dužini od 120 kilometara i da je primarni cilj da se nastavi prema Modriči.

– Imamo već ugovorene aranžmane. Ugovorili smo sa Kinezima put od Modriče do Brčko distrikta i od Brčko distrikta do Bijeljine. A od Rače do Bijeljine već se gradi dio auto-puta. I vjerujemo da ćemo u narednih četiri ili pet godina moći da imamo spoj između Banjaluke i Beograda i da bude povezan auto-put. S tim što ćemo opet imati jedan mali problem koji ćemo pokušati da riješimo – naveo je Dodik.

On je pojasnio da partneri iz bošnjačkog naroda traže trasu koja je do 20 kilometara duža, što je potpuno neracionalno sa stanovišta Republike Srpske.

Dodik je rekao da je plan u ovoj godini razviti projekte u vezi sa brzim putem koji treba da ide od Trebinja prema Bileći, pa sve do Višegrada.

Dodik je dodao i da se vrši sanacija i modernizacija puta koji ide od Zvornika sve do Pala.