Dodik: Operacija „Koridor“ ključni trenutak za Srpsku

18
Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Dugoj Njivi kod Modriče da je herojska Vojska Republike Srpske prije 30 godina probila „Koridor života“ i spojila Srpsku sa Srbijom, što je bio ključni trenutak u njenom nastanku, razvoju i postojanju.

– Da nije bilo ove operacije pitanje je da li bilo Republike Srpske. Neprijatelji, muslimani i Hrvati pomognuti međunarodnim faktorom htjeli su da nas zatvore kako bi se predali ili asimilrali, ali u tome nisu uspjeli i zato neka živi Republika Srpska – rekao je Dodik na obilježavanju 30 godina od operacije „Koridor“.

On je naglasio da su Srbi u operaciji „Koridor“ imali velike generale Momira Talića i Novicu Simića, Boška Kelečevića, ali i svoju vojsku i policiju.

– Republika Srpska je formirana 9. januara, što je bilo od presudnog značaja. Srpska je jedini uslov našeg opstanka i dok se ona vidi ovdje će živjeti Srbi – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, operacija „Koridor“ je bila neminovna nakon svega što su Srbi 1992. godine proživljavali u banjalučkoj regiji i u Republici Srpskoj Krajini.

– Imali smo tada i državnu vlast i donesene su potrebne odluke. Sve što je bio dio ovoga koridora danas je Republika Srpska koja je široka za sve, ali i koja je jedini uslov našeg opstanka. Kada ne bude Republike Srpske počeće iseljavanja, ali ljubav prema Srpskoj u ovih 30 godine pokazala je sposobnost da je odbranimo i u miru – kaže Dodik.

On je naveo da je malo istorijskih trenutaka srpskog naroda u kojima su dobili rat, a izgubili u miru.

– Međutim, Republika Srpska je dokaz da smo je sačuvali i u miru uprkos svim najezdama koje nisu male i kojima sam svjedok. Republika Srpska čeka novo vrijeme koje neumitno dolazi u kome mora da se snađe i donosi teške i važne odluke. Srpska je faktor i zato stalno navaljuju i žele da je umanje i traže među nama one sa kojima bi to uradili – rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska mora čekati vrijeme u međunarodnim odnosima kako bi bila svoja na svome.

– Svijet danas nije onaj od 10 godina, jer je sve postalo kompleksno i problematično i svi se pitaju dokle će sve da traje. Na zapadu je deficit lidera, jer je otišla Angela Merkel. Veliki moćni lideri na globalnom nivou su predsjednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Điping, a ostali pokušavaju da sa nedovršenim političarima grade enegretsku i svaku drugu bezbjednost Evrope – istakao je Dodik.

On je napomenuo da zbog svega trpe građani i da su cijene povišene svugdje zbog loših evropskih političara.

– Ovo govorim, jer sam uvjeren da će veoma brzo doći vrijeme za bitnu odluku srpskog naroda. Nikada nisam odustao od toga da Republika Srpska bude ono što je bila 9. januara 1992. godine. Mi smo Republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nam treba – rekao je Dodik.

On kaže da je obilježavanje 30 godina od proboja Koridira samo potvrda da su Srbi spremni da izdrže, trpe i dočekaju šta treba.

– Nama je život neodrživ u BiH. U Republici Srpskoj trpimo zbog BiH svih ovih godina, a veliki su 1995. odlučili da kažu da moramo zajedno iakao su samo nekoliko godina prije toga razbili Jugoslaviju u kojoj su dominantni bili Srbi, Hrvati i muslimani. Onda su nas sve strpali u BiH – kaže Dodik.

On je naveo da je ponosan što je razgovarao sa Putinom prije sedam dana.

– Kada sam govorio o ovim našim stvarima i kako vidim situaciju, Putin je rekao Rusija ne napušta prijatelje. Nekima među nama se diže kosa na glavi kada se priča o Rusima. Zašto, pa Rusi su ti koji su istorijski pokazali da nam nisu nanijeli nijedno zlo. Oni su u UN stopirali rezoluciju Velike Britanije da su Srbi genocidni – podsjetio je Dodik.

Foto: SRNA

On je ponovio da je smiješno da BiH uvodi Rusiji sankcije koja je garant Dejtonskog sporazuma.

– Onda su počeli da tvrde kako Srpska koči evropski put. Bili smo u Briselu kako bi postigli neki dogovor, a onda EU dodijeli kandidatski status Ukrajini, a BiH čeka. BiH čeka da bi stranci ovdje odlučivali, odnosno da Kristijan Šmit i tri sudije Ustavnog suda ovdje određuju sudbinu. Nama je važno da čekamo vrijeme i prvi put u istoriji to radimo i moramo biti strpljivi, a pametnom je dosta i ne treba dalje da objašnjavam – rekao je Dodik.

On je napomenuo da bi volio da ponovo predsjednik SAD bude Donald Tramp kako bi se nakon toga vidjele odluke Republike Srpske.

– Nisam napustio osnovne vrijednosti naše borbe, jer sam bio oficir Vojske Republike Srpske do 1993. godine kada je odlučeno da svi poslanici budu u Narodnoj skupštini. Nisam spreman da izdam te ljude i vrijednosti, jer nam jedino na pameti bila država. Srbi nemju slobodu bez države, a da nema Srpske ne bi ovdje bilo ni Srba i da sam u pravu pogledajte kako žive u Federaciji BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji u kojoj nisu ni nacionalna manjina i na Kosovu – kaže Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska živi kao država i da Srbi imaju dvije države Srpsku i Srbiju.

– Nemojte vjerovati onima među nama koji govore kako treba sarađivati. I mi hoćemo saradnju, ali nismo naivni jer je nemoguće to što se svaki dan traži da Srpska nešto prepusti od nadležnosti. Zaustavli smo ih u ovome što je uspjeh naše slobode. Koji je smisao da Sarajevo naprave centralnim gradom iz koga je otišlo 150.000 Srba i u čemu bi onda bila smisao našeg naroda. To ne može, jer ima Dejtonski sporazum kojim je sve propisano – rekao je Dodik.

On kaže da radi svega želi da zavjetuje narod kako bi razumio situaciju i bio politički i društveno odgovoran.

– Morate razumjeti da ovi sa Zapada ne žele da vas uvjere u svoje vrijednosti, nego žele da vas nauče da ne vjerujete u ništa što je prvi korak ka tome da ne vjerujete u Republiku Srpsku. U Srpsku se mora vjerovati ma koliko kome bilo teško, jer jedina ima potencijal da zaštiti Srbe na ovim prostorima – rekao je Dodik.

On kaže da nije protiv muslimana, ali pita zašto zaustavljaju Republiku Srpsku da gradi Hidroelektranu „Buk bijelu“ ili aerodrom u Trebinju.

– To je samo pokazatelj kako bi ovdje bilo da nije Srpske, jer bi se Srbi raselili – rekao je Dodik.

On je ponovio da je ponosan na odluku koju je donio sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović da u Republiku Srpskoj bude zabranjena izgradnja kampova za migrante.

– Zato se Republika Srpska mora braniti svaki dan. Neka živi Republika Srpska i srpski narod – zaključio je Dodik.

Foto: SRNA

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.