Dodik: Opozicija u ključnom trenutku nije stala u odbranu Republike Srpske

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da predstavnici opozicije koji se danas nisu pojavili na sastanku u Banjaluci na razgovoru o Izbornom zakonu i izlasku na izbore, nisu oponenti vlasti nego Republici Srpskoj i svakom njenom budućem postojanju.

– Nismo danas razgovarali o tome kako će se ponašati vladajuća većina nego je bilo riječi o Republiici Srpskoj. Ako Republika Srpska nema suverenitet nad izbornim procesom, onda se njena demokratska snaga umanjuje – poručio je Dodik nakon sastanka predstavnika partija sa sjedištem u Srpskoj koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini i odbornike u lokalnim parlamentima, bez prisustva opozicije.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, rekao da je opozicija sama sebi smisao, te dodao da izbori najbolje pokazuju šta narod misli o njihovim potezima.

– Oni su vječito poražena strana na svim izborim u posljednjih 20 godina – istakao je Dodik.

Važno pitanje za srpski narod je i najavljena rasprava o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, rekao je Dodik i dodao da lideri opozicionih političkih partija SDS-a Milan Miličević, PDP-a Branislav Borenović, Narodnog fronta Jelena Trivić i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović nisu stali u odbranu interesa Srpske.

– Oni su nestali jer ne znaju kako će realizovati svoj plan kojim su predvidjeli da kreiraju sa strancima izbore u kojim bi oni učestvovali, te doveli se u poziciju da Centralna izborna komisija, koju kontrolišu, prizna rezultate bez obzira koliko ljudi izašlo na birališta. Na mnogim mjestima bi stavili neki kontejner pod upravom međunarodnih snaga – istakao je Dodik.

S tim u vezi je, tvrdi Dodik, i izostanak njihove jasne reakcije na najavljenu rezoluciju o Srebrenici.

– Oni su prihvatili podaništvo Kristijanu Šmitu i političkom Sarajevu. To nije ništa nepoznato. Zna se da je Trivićeva razgovarala sa Šmitom uz lažnu poruku da je tu zapravo riječ o demokratiji – naveo je Dodik.

On je poručio da je demokratija zapravo današnji sastanak u Banjaluci, na kojem su učestvovali brojni predstavnici partija sa sjedištem u Srpskoj, a ne razgovor sa strancem koji nije imenovan u skladu sa međunarodnim propisima.

– Zašto niste razgovarali s nama? Nisam ja sretan ako se oni pojave, ali odgovornost svakoga ko se bavi državničkim poslovima je da sasluša i drugačije mišljenje. Ne mogu da istrpim i nikada neću da istrpim izdaju, koja evidentno stoji u SDS-u, PDP-u, kod Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića – istakao je Dodik.

On je ukazao na izjavu Vukanovića koji je rekao da je on više uradio za BiH od lidera SDA Bakira Izetbegovića.

– To je njegova javna izjava. Ovaj narod to treba da zna – poručio je Dodik.