Završena sjednica Predsjedništva BiH, Dodik preglasan na svim tačkama dnevnog reda

23
Foto: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva glasao protiv zapisnika, dnevnog reda i svih predloženih tačaka, ali da je na svemu tome preglasan.

Dodik je novinarima rekao da je tražio da se u dnevni red uvrsti tačka o utvrđivanju odgovornosti predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića zbog prećutkivanja imenovanja novog stranog sudije Ustavnog suda BiH i prepiske sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava, čime je prekršio Ustav i poslovnik o radu Predsjedništva, ali da su Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović to odbili.

– Moj prijedlog, koji je bio obrazložen i dostavljen podrazumijeva činjenicu da je Komšić, kao predsjedavajući, prekršio član 5.3. i 6.1a. Ustava BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva, da je svjesno, nečinjenjem, prekršio odredbe Ustava koje se odnose na nadležnosti Predsjedništva i obavezu konsultacija predsjednika Evropskog suda za ljudska prava sa Predsjedništvom BiH – rekao je Dodik.

On je dodao da je Komšić, svjesnim prikrivanjem da je dobio pomenuti dopis, te dostavljanjem odgovora i preuzimanjem obaveze da će se konsultovati sa druga dva člana Predsjedništva, a što nije učinio, svjesno obmanuo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, koji je nakon toga izvršio imenovanje.

Dodik je rekao da je njegov cilj da se utvrdi odgovornost, ocijenivši da bi Komšić, ako ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje koju „tako žučno zastupa“, trebalo da podnese ostavku.

– Moj cilj je da se utvrdi odgovornost u ovoj zemlji. Ako imate dva člana Predsjedništva, možete da preglasate trećeg člana i treći konstitutivni narod, možete da prekršite Ustav, obmanete predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i da se nikakva odgovornost ne utvrđuje – upozorio je Dodik.

Foto: M. Kadrić/Avaz.ba

On je najavio da će sa, kako ja naveo, drugim faktorima u BiH razgovarati na koji način će ovo pitanje problematizovati kod nadležnih institucija.

– Ne treba očekivati da nadležne institucije u BiH, koje su uvijek štitile sarajevske političke predstavnike, bilo šta učine. Ali ako neko misli da može da nastavi sa kršenjem Ustava, moraće se suočiti sa našim postupanjem u pogledu zaštite ustavnog poretka u BiH, onako kako to piše u njemu – poručio je Dodik.

Govoreći o svom postupanju na sjednici Predsjedništva, Dodik je rekao da je postupio u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o obavezi da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH ne učestvuju u donošenju bilo kakve odluke u bilo kom organu.

– Glasao sam protiv dnevnog reda, protiv zapisnika i svih predloženih tačaka dnevnog reda – napomenuo je Dodik.