Dodik otvorio „Dane Srpske u Srbiji“: Dokazano da smo jedan narod

18
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Beogradu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, te poručio da je ova manifestacija u funkciji dokazane teze da su Srbi jedan narod, jedan identitet, jedna vjera i jedna nacija.

Obraćajući se u Narodnom pozorištu u Beogradu zvaničnicima Srbije i Srpske, kulturnim i javnim ličnostima, Dodik je istakao da je Srbe samo splet nametnutih okolnosti kroz istoriju natjerao da budu teritorijalno posebno.

– A mi smo u suštini jedno, „jedito“ kao što kažu kod nas, jedno za šta se živi, što ne damo i jedno što nikada nećemo dati. Dio smo jednog jedinstvenog srpskog naroda, kojem u istoriji veliki na ovim prostorima nisu dozvolili da se integriše i na pravi način odrazi, nego su nas mučili – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju nacionalnu državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude dio istorijskog duga koje su civilizacije, odnosno velike sile trebale da daju Srbima na ovim prostorima, ali to Srbima nije dozvoljeno.

On je rekao da je u tim procesilma glavna stvar bila da Srbija bude slaba, a srpski narod razjedinjen.

Foto: SRNA

Dodik je istakao da su podvale tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Srbija zainteresovana navodno da rasparča BiH.

– BiH ne može da se sastavi po ničemu, ona je istorijski potpuno dekadentna i nema nijedan mali bazični temelj koji bi mogao da se izgradi između naroda da nema međunarodnog faktora – rekao je Dodik.

On je naveo da se smatra da je ideja o nacionalnoj državi na teritoriji koju većinski dominantno pokriva srpski narod jeres i da se o tome ne smije govoriti.

– Zato je ova manifestacija da se o tome govori da smo jedan narod. Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo, svi su dobrodošli da žive sa nama – rekao je Dodik i podsjetio da su Srbi kroz istoriju drugima dali slobodu, a da su im se krajem prošlog vijeka ti koje su oslobađali osvetili za tu slobodu koju su im dali.

Dodik je istakao da je danas važno da se Srbi okrenu sebi, da budu Srbi, da budu Srbija, da budu Republika Srpska, da žive zajedno, da su jedno, bez obzira na granice, i to im niko ne može i neće oduzeti.

On je zahvalio rukovodstvu Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za sve što čine posljednjih 10 godina, jer je jako teško raditi u okolnostima gdje Srbija ima teret u vezi sa Kosovom, a neki žele da bude slaba, dok u Srpskoj svi hoće jaku Srbiju.

Foto: SRNA

Dodik je podsjeti da je 20 godina na čelu Srpske i da su se svi ljudi u rukovodstvu Srbije pozitivno odnosili prema Srbima u Srpskoj, ali da je Srbima u Republici Srpskoj falilo to što im daje Vučić.

– A to je sigurnost i saznanje da će se stati iza nas i reći da smo mi ti koji smo u pravu, da Srbija više nije ta koja se povlači, a Republika Srpska nije ta koja ćuti. Srpska ne smije da ćuti. Mi smo mali, ako ne galamimo niko nas neće čuti. Zato moramo da iznosimo naše zahtjeve. Mi ne želimo BiH koju su nam napravili, još negdje imamo snage da ostanemo u BiH koja je napravljena u Dejtonu – rekao je Dodik.

On je ukazao da se za Srpsku neprihvatljiva BiH koju su napravili nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i ostali i želi da iz nje ode.

– Zašto to ne smije da se kaže. Mi smo potpisali dejtonsku BiH, a ne antidejtonsku. Mi smo potpisali BiH sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u kojoj je naša vojska, carine i mnogo čega drugog naše. Oteli su nam 83 nadležosti i pokušali su da nas označe ne kao stoljetne, nego kao milenijumske krivice na ovim prosotima. Ja nisam kriv, ne prihvatam da smo mi krivi – rekao je Dodik.

On je rekao da Srbi sada znaju šta hoće, a da je Republika Srpska.

– Srpska je definisana teritorijalno kao 49 odsto teritorije BiH. Dejtonski sporazum je rekao da postoji granica između entiteta, a kada će ona postati i formalno, vidjećemo. Vjerujem da ću to doživjeti, a ako ne doživim, vjerovatno će me neki pominjati da sam bio preteča te stalne borbe. Želim da kažem da se moramo osloboditi – rekao je Dodik.

Govoreći o ozbiljnim ulaganjima Srbije u Srpsku, Dodik je rekao da nema opštine u Srpskoj i objekta koji ne nosi pečat Srbije.

– Nema boljeg načina da se povežemo, naravno da ćemo navijati za Srbiju u svemu, ali moramo životno da se povežemo – rekao je Dodik.

Skup su pretohdno pozdravili i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i premijer Srbije Ana Brnabić.

Takođe, obratili su se kao domaćin manifestacije šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Njegove svetosti patrijarha srpskog skup je blagoslovio vikarni episkop jegarski Nektarije

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici vojvođanske vlade, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Bili su prisutni i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, kao i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar kulture Maja Gojković.

U umjetničkom dijelu kroz istoriju, poeziju i prije svega narodnu muziku i igru pokazan je značaj i ljepota srpskog narodnog identiteta, a uradili su to vrhunski profesionalci – kosovsko-metohijski ansambl „Venac“ iz Gračanice, nacionalni ansambl „Kolo“, plesni studio „Una saga serbika“ i hor „Dečjeg kulturnog centra“ iz Beograda.

Programi se nastavljaju sutra u Beogradu i Novom Sadu, a u narednim danima i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak 26. septembra u Narodnom pozorištu u Nišu.