Dodik: Ovako izgleda istina o Srebrenici

31
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podijelio je danas na društvenoj mreži „Iks“ dio svjedočenja o dešavanjima u Srebrenici u proteklom ratu ratnog komandira srebreničke policije Hakije Meholjića, koji je rekao da su Srebrenicu izdali i tadašnji muslimanski lider u BiH Alija Izetbegović i međunarodna zajednica.

– Tako izgleda istina – napisao je Dodik, koji je na društvenoj platformi podijelio isječak iz filma „Srebrenica – izdani grad“ gdje Meholjić kaže da postoje samo dobri i loši ljudi u svakom narodu, a da je Alija loš čovjek.

Meholjić je rekao da im je tokom sastanka delegacije u kojoj je bio i on, Alija Izetbegović rekao za ponudu tadašnjem američkog predsjednika Bila Klintona za Srebrenicu.

– Reći ću izvorno ono što je rekao Izetbegović: „Dragi moji Srebreničani, nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana i biće vojna intervencija NATO snaga na srpske položaje u cijeloj BiH. Šta vi mislite o tome?“ Ja sam skočio i kažem – jesi li ti lud – rekao je Meholjić.

Meholjić je rekao i da se druga ponuda Alije Izetbegovića odnosila na zamjenu Srebrenice za Vogošću.

– Izetbegović je rekao i da ima ponudu za zamjenu Srebrenice i Vogošće. Mi smo uglas tad svi drugi učesnici rekli „predsjedniče, ako ste nas zvali radi toga niste nas trebali zvati, jer mi nemamo mandat da mijenjamo teritorije“ – naveo je Meholjić.

Meholjić je rekao i da je poslije toga bilo mučno, da su bilo frapirani i da nisu mogli da dođu sebi da li je to moguće.

– Nismo mogli da dođemo sebi da smo dati, da će nas žrtvovati. Sa Alijom smo imali razgovor u pet sati ujutro, otvoren, da spasava žene i djecu, starce, a nas vojno sposobne, nek nas pobiju kad nećemo da se branimo, on je rekao da mi izdržimo još dva sata, međutim, nikad se više nije htio javiti – ispričao je Meholjić.

Meholjić je rekao i da je u proteklom ratu izgubio dva brata i oca koji nisu uzeli oružje.

– Ja jesam uzeo oružje, plakali smo mi taj dan kad je Srebrenica pala, vidjeli smo izdaju i od Alije Izetbegovića i od međunarodne zajednice – rekao je Meholjić.