Dodik: Palmerove ideje o izmjeni izbornog zakonodavstva neprihvatljive

33
Foto: radiosarajevo.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da zvaničnik SAD zadužen za izmjene Izbornog zakona Metju Palmer neće usvajati zakone i da su njegove ideje o izmjenama izbornog zakonodavstva neprihvatljive.

Dodik je tako nešto odbacio, uz napomenu kako je to nemoguće i nije u skladu sa realnom situacijom, niti sa postojećim Ustavom, niti Dejtonskim sporazumom.

– Naša je volja kakav ćemo Ustav imati, nije volja Palmera – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je ukazao da o tome koliko je to spekulativno i šta Palmer namjerava da ovdje radi pokazuje činjenica da odlučujuću riječ u Republici Srpskoj ipak daje koalicija koja je na vlasti.

– Palmer danas i ovih dana razgovara sa opozicijom iz Republike Srpske o promjeni Izbornog zakonodavstva, a očekuje da ćemo glasati za to što on kaže. Naravno da nećemo – poručio je Dodik, istakavši da se u Predsjedništvu biraju Srbin, Hrvat i Bošnjak.

Ponovio je i da je hrvatski narod majoriziran načinom na koji se muslimanski faktor, uključujući i vjerski, udruži i izabere Hrvata kojeg oni hoće u vidu Željka Komšića i postave ga da navodno predstavlja Hrvate.

Time su, naveo je, doveli u zabludu čitav svijet, a Hrvatima se onemogućava da upražnjavaju svoja ustavna prava na pravičnu zastupljenost, što se mora riješiti.

– U tom pogledu Palmerov pristup uopšte ne pomaže. On jača ovako zabludne ljude kao što je Komšić koji misle da će njegova ideja proći. Ja mislim da neće proći, ni njegova niti Palmerova – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na američki izborni sistem za koji je rekao da je doveden u pitanje i kroz izbor Donalda Trampča i kroz izbor sadašnjeg predsjednika Bajdena.

– Taj izborni sistem je izazvao mnogo kalkulacija u ispravnost i ukupni demokratski potencijal Amerike. Sada ista ta Amerika i ista vlast šalje nekoga svog ovdje da nama uređuje kakav će biti Izborni zakon. To je gotovo nevjerovatno – ocijenio je Dodik.

Dodik je naveo da uvažava Ameriku, ali poručio da bi i njihov odnos morao biti makar malo korektan.

– Nemojte misliti da smo mi ovdje pali s Marsa ili s drveta i da ne znamo ništa o svemu tome. Moj odgovor je to. Gospodinu Palmeru eto opozicije u Republici Srpskoj, pa neka završi ustavne promjene i izmjene Izbornog zakona. Završiće ih malo sutra – zaključio je Dodik.